Mexico in de ban van 'bicentenario'

Op 15 september viert Mexico de 199ste verjaardag van zijn onafhankelijkheid en wordt het startschot gegeven voor feestelijkheden die tot eind 2010 zullen duren. In 2009 herdenkt Mexico tweehonderd jaar onafhankelijkheid en in 2010 honderd jaar revolutie.
Het woord ‘bicentenario’ is alomtegenwoordig in Mexico. Nieuwe parken, wegen, musea, bibliotheken en winkelcentra worden allemaal genoemd naar het tweede eeuwfeest van de Mexicaanse republiek. Een producent van instantsoep komt met een heel nieuw gamma dat ‘bicentenario’ heet. Twee nieuwe patrouilleboten van de marine heten Bicentenario en Independencia.
Ook in de hoofdstad Mexico wordt niet op een peso gekeken om de festiviteiten de nodige luister bij te zetten. Overal zijn er festivals, debatten en tentoonstellingen en sinds kort staat er een reusachtige klok die aftelt naar de tweehonderdste verjaardag. Op een centraal plein van de hoofdstad geeft een robot in de gedaante van de held van onafhankelijkheid, de katholieke priester Miguel Hidalgo y Costilla, uitleg over wat er in 1809 is gebeurd.
Op 15 september zullen overal in de stad plastieken borden worden opgehangen met leuzen en tekeningen van bekende artiesten. Het is de bedoeling uiteindelijk een doek van één kilometer lang te bedrukken door een pletwals over al die borden te laten rijden.
Verder heeft elke universiteit, school, vrouwenorganisatie of buurtcomité wel een eigen programma. De feestelijkheden gaan door tot eind 2010, want dan is het honderd jaar geleden dat revolutionairen als Emiliano Zapata (1879-1919) en Pancho Villa (1878-1923) het land op zijn kop zetten.

Polemiek


Met de herdenking gaat onvermijdelijk enige polemiek gepaard. President Felipe Calderón lijkt mislukt in zijn poging om eenheid te brengen in de feestelijkheden. De linkse oppositiepartij PRD, die Mexico-stad bestuurt, vindt nog altijd dat Calderón de verkiezingen van 2006 door fraude heeft gestolen en doet gewoon zijn zin. Hetzelfde geldt voor andere lokale regeringen en besturen.
Historica Guadalupe Jiménez ziet het allemaal met lede ogen aan. Een “echte” herdenking van tweehonderd jaar onafhankelijkheid en honderd jaar revolutie zou er volgens haar in bestaan iets te doen aan de noden van de allerarmsten in dit land met 104 miljoen inwoners. De optochten, inhuldigingen en restauratiewerken kosten veel geld dat beter ergens anders kan worden gebruikt, vindt Jiménez
Socialoog Rafael Torres is het daar niet mee eens. Hij beschouwt de herdenking als een gelegenheid voor de Mexicanen om zich te bezinnen over hun gemeenschappelijke waarden en oorsprong. “Net als verjaardagen moet je nationale feestdagen vieren. Ze geven ons een zekere identiteit. De onafhankelijkheid en de revolutie markeren onze historische ontwikkeling en dat kan je niet zomaar negeren.”
Omdat zowat heel Latijns-Amerika op hetzelfde ogenblik onafhankelijk is geworden van Spanje, is het de volgende jaren in het hele subcontinent feest. Ook in Spanje wordt er trouwens gevierd, want daar is het twee eeuwen geleden dat het land in opstand kwam tegen de Franse invasie door Napoleon Bonaparte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.