Na de elektrische auto, de helikopter

Helikopterbouwer Sikorsky werkt aan een volwaardige helikopter die volledig elektrisch aangedreven wordt. Het toestel zal nog dit jaar gepresenteerd worden.
Sikorsky is niet zomaar een helikopterbedrijf. Het ontwikkelde in de jaren veertig de eerste betrouwbare helikopter in massaproductie en is nog steeds een van de grootste leveranciers voor het Amerikaanse leger. Onder meer de heli van de Amerikaanse president is een Sikorsky.
Volgens Mark Miller, hoofd Onderzoek bij het bedrijf, bedreigen de stijgende brandstofprijzen de cruciale rol van helikopters overal ter wereld. “De brandstofreserves dalen wereldwijd, terwijl de vraag stijgt”, zegt hij. “Daardoor stijgen de operationele kosten van voertuigen met brandstof voortdurend, met name in de luchtvaartindustrie en vooral in de commerciële helikoptermarkt.”
Reden genoeg om als eerste een elektrisch model te ontwikkelen, dachten ze bij Sikorsky. De nieuwe Firefly is een kleine tweezitter op basis van de bestaande S-300C helikopter. De bestaande benzinemotor wordt vervangen door een krachtige elektrische aandrijving die 200 pk levert. Stroom wordt geleverd door lithiumbatterijen.
De elektrische aandrijving heeft nog meer voordelen dan enkel de brandstofbesparing. “Het nieuwe systeem vereenvoudigt de complexiteit van de aandrijving”, zegt Miller. “Er zijn minder bewegende delen, waardoor de betrouwbaarheid verbetert en de operationele kosten dalen.”
Volgens het bedrijf komt de Firefly niet meteen in productie, maar zal er de komende maanden voortdurend gesleuteld worden aan de formule naarmate de elektronische componenten beter worden.
Die componenten evolueren erg snel, en een elektrische helikopter is nog maar sinds kort een interessante optie. Toch zijn er nog tekortkomingen, zegt Miller. “Met de huidige technologie komen het laadvermogen en de autonomie nog tekort ten opzichte van de huidige modellen”, zegt hij. “Maar naarmate de technologie volwassen wordt, kan de Firefly snel verbeteren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.