Negen Belgische militairen voor de rechtbank

Vorige week vond voor de 61ste kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel het proces plaats tegen negen Belgische (ex)militairen. Ze werken of werkten bij het beheer van de administratie van Defensie.

De militairen worden er onder meer van beticht tussen 2004 en 2008 ten onrechte vakantiedagen aan collega’s te hebben toegekend en rittenbladen niet correct te hebben ingevuld. Verder zouden ze voertuigen gratis voor privédoeleinden hebben gebruikt, brandstofkaarten voor eigen doeleinden hebben misbruikt, winterbanden van het leger tijdens een vakantie hebben geleend en dvd’s illegaal hebben gekopieerd. De betichtingen variëren van persoon tot persoon.

De aanklager sprak van ‘diefstal’ en vroeg –variërend naargelang de beklaagde– de beroving van de graad van de militairen, boetes, gevangenisstraffen of opschorting. Dat laatste betekent dat de beklaagden schuldig geacht worden maar niet worden veroordeeld –ze behouden hun blanco strafblad. De militairen raken dan waarschijnlijk alsnog hun werk kwijt omdat Defensie een zeer streng beleid hanteert voor militairen die voor de rechtbank zijn verschenen. Ook de hoge gerechtskosten zouden hen nog ten laste kunnen worden gelegd.

Opvallend is dat het onderzoek opgestart werd naar aanleiding van een anonieme brief. De doorlichting kostte volgens de advocaten van de beschuldigden 39.000 euro.

De uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 16 december 2013.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.