Ngo's krijgen vinger in VN-pap

De Verenigde Naties leggen hun oor te luisteren bij het middenveld. Een tweehonderdtal vertegenwoordigers van hulporganisaties, vakbonden en de privé-sector mag vandaag en morgen in New York deelnemen aan informele hoorzittingen van de Algemene Vergadering van de wereldorganisatie. De groepen die niet werden uitgenodigd morren.







De Algemene Vergadering van de VN is het speelveld van regeringen, en het is de eerste keer dat niet-gouvernementele organisaties er een rechtstreekse inbreng kunnen hebben. Traditioneel staan regeringen bekend als de motor voor ontwikkeling, maar samenwerking met het middenveld dringt zich steeds meer op, zegt Jean Ping, de Gabonese voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN.

De VN verwachten voorstellen rond ontwikkeling, veiligheid en mensenrechten, thema’s die aan bod komen op een grote VN-top in september. Op die bijeenkomst moet de internationale gemeenschap de afspraken rond de millenniumdoelstellingen uit 2000 evalueren - acht ambitieuze doelen rond armoedebestrijding, internationale hulp en andere essentiële ontwikkelingsuitdagingen die tegen 2015 moeten gehaald worden.

Ping heeft 200 sprekers uitgenodigd, volgens VN-medewerkers een brede en evenwichtige staalkaart van het middenveld, niet-gouvernementele organisaties en de privé-sector. Zowel de top van de zwaargewichten onder de ngo’s als activisten van kleine, lokale groepen zijn vertegenwoordigd, maakt de VN zich sterk. Maar niet iedereen in de ngo-gemeenschap - een lappendeken van organisaties die rond uiteenlopende thema’s werken - is tevreden.

Hoe hebben de VN de sprekers geselecteerd? vraagt Esmeralda Brown van de Zuidelijke Caucus van Ngo’s voor Duurzame Ontwikkeling zich af. Brown was de voorzitter van het NGO Millennium Forum, een grote vergadering van ngo’s die net voor de VN-Millenniumtop van 2000 plaatsvond. Maar ze is niet uitgenodigd. Van de 1350 organisaties die Brown in 2000 warm maakte om rond de millenniumdoelstellingen te gaan werken, staan er volgens haar ook veel niet op het lijstje met de genodigden.

Volgens Brown hebben de VN het advies van negen grote ngo’s uit de noordelijke landen ingewonnen bij het opzetten van de hoorzittingen en de selectie van de deelnemers. Die hebben blijkbaar steken laten vallen. Er zijn bijvoorbeeld ook geen sprekers uitgenodigd van de organisaties die ijveren voor nucleaire en algemene ontwapening of die werken rond internationale juridische problemen, klaagt John Burroughs, de directeur van het Comité van Advocaten over Kernbeleid. VN-secretaris-generaal Annan heeft de wereldleiders nochtans opgeroepen in september een doorbraak te forceren op het vlak van nucleaire ontwapening, zegt Burroughs.

Veel van de ngo’s die wel hun duit in het zakje kunnen doen, concentreren zich vooral op voorstellen om de VN te versterken en de lidstaten te verplichten verantwoording af te leggen over hun inspanningen om te zorgen voor vrede, welvaart en rechtvaardigheid in de wereld. Het belangrijkste onderdeel van de hoorzittingen bestaat uit vier interactieve sessies - vergaderingen met woord en wederwoord - over vier thema’s: ontwikkelingsnoden, veiligheid, menswaardig leven en de versterking van de VN.

Ping maakt zich sterk dat de lidstaten van de VN rekening zullen houden met de ideeën en voorstellen die de hoorzittingen opleveren. De ngo’s zijn actoren die we niet kunnen negeren. Maar binnen de VN gaan er geruchten dat zelfs de regeringen van de ontwikkelingslanden er niet in slagen veel invloed te verwerven op de voorbereiding van het slotdocument dat de VN-top in september moet goedkeuren. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.