Nieuw noodhulpfonds VN raakt niet gevuld

De VN gaan door met plannen voor een nieuw noodhulpfonds om veel sneller te kunnen reageren op grote rampen. Maar voorlopig lijken de vooropgestelde 500 miljoen dollar moeilijk te vinden.

“We beginnen ermee. We kunnen niet wachten”, zegt Stephanie Bunker, de woordvoerster van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN (OCHA).

Het Central Emergency Response Fund (CERF) moet de VN in staat stellen binnen enkele dagen hulp te leveren aan slachtoffers van natuurrampen en andere humanitaire catastrofes. Nu zijn daar vaak nog weken voor nodig.

Het CERF komt in de plaats van het bestaande noodhulpfonds van de VN dat maar over 50 miljoen dollar beschikt. Het nieuwe fonds moet begin volgend jaar operationeel zijn. Er hebben wel nog maar zeven landen geld toegezegd. Nederland, Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen, Ierland, Zwitserland en Luxemburg willen samen 187 miljoen dollar in het fonds storten. Onder de rijke landen die voorlopig de kat nog uit de boom kijken, bevinden zich de VS, België, Italië, Frankrijk en Canada.

De hulporganisatie Oxfam International, één van de pleitbezorgers van een versterking van de VN-noodhulp, stelt dat er minstens één miljard dollar nodig is om te garanderen dat alle mensen in nood hulp krijgen. Bij rampen die door de media genegeerd worden, is dat niet vanzelfsprekend. En zelfs voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan hebben de VN nog maar een vierde van het geld binnengekregen dat nodig is, zegt Greg Puley van Oxfam.

De internationale respons op grote rampen verschilt sterk van geval per geval. Volgens Stephanie Bunker van het OCHA komt de hulp voor Pakistan veel trager binnen dan het geld voor de slachtoffers van de tsunami van december vorig jaar. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.