Papaverteelt in Afghanistan neemt af

Voor het eerst sinds 2001 is de papaverteelt voor de productie van opium in Afghanistan afgenomen. Dat blijkt uit het Afghan Opium Survey van de Verenigde Naties. Volgens deskundigen is de kans echter groot dat de productie volgend jaar weer stijgt, als geen duurzame economische alternatieven worden ontwikkeld.

Uit het VN-onderzoek blijkt dat dit jaar 21 procent minder papaver is verbouwd in Afghanistan. Op een vijfde van de landbouwgrond die in 2004 beplant was met papaver, groeide dit jaar een legaal gewas. In totaal werd 104.000 hectare papaver verbouwd.

Volgens het onderzoek zagen 50.000 Afghaanse boeren af van papaverteelt, vanwege het strengere toezicht en uit angst voor vernietiging van de gewassen. Desondanks nam de opbrengst maar 2 procent af, tot 4.100 ton. Vanwege de gunstige weersomstandigheden en de weinige plantenziektes, hadden de boeren een veel hogere opbrengst per hectare dan vorig jaar. Afghanistan lanceerde tijdens het groeiseizoen 2004-2005 voor het eerst een omvangrijke campagne tegen de papaverteelt. In oktober 2004 gaf de regering provinciale gouverneurs de opdracht om gewassen te vernietigen.

Onze grootste zorg is nu hoe we de daling kunnen vasthouden, zei Antonio Maria Costa, hoofd van het VN-kantoor voor Drugs en Misdaad (UNODC) deze week bij de presentatie van de cijfers. Hij waarschuwde dat de toekomst er niet rooskleurig uitziet. Boeren krijgen volgens hem te weinig hulp bij het vinden van alternatieven, de veiligheidssituatie is slecht in sommige provincies zouden smokkelaars dorpsbewoners gratis papaverzaad geven.

Ook zijn volgens hem extra maatregelen nodig tegen corrupte functionarissen. Costa deed een beroep op de internationale gemeenschap extra geld te doneren en ervoor te zorgen dat het geld ook daadwerkelijk bij de boeren terecht komt. Alleen economische ontwikkeling kan voorkomen dat boeren noodgedwongen teruggrijpen op de papaverteelt.

Ontwikkeling betekent investeren in wegen, irrigatie, scholen en ziekenhuizen, zodat de ontwikkelingshulp uitmondt in de teelt van andere gewassen, zei hij. Over de afgelopen drie jaar schonk de internationale gemeenschap 2,5 miljard dollar voor de wederopbouw van Afghanistan. De drie provincies met de grootste afname van de opiumteelt, werden volgens onderzoek het beste bedeeld.

Afghanistan levert 87 procent van de opium in de wereld. De bruto inkomsten van de opiumboeren bedragen slechts 1.800 dollar per jaar. Drugssmokkelaars steken het meeste geld in hun zak. Dit jaar was dat 2,14 miljard dollar.

In 2004 bereikte de opiumteelt in Afghanistan met 131.000 hectare een hoogtepunt. Daarnaast verbouwden de Afghanen vorig jaar 30.000 hectare cannabis. Dat is een derde van de hoeveelheid die in Marokko wordt verbouwd, terwijl dat land wereldwijd de grootste leverancier van cannabis is.

De onderzoekers keken ook naar drugsgebruik in Afghanistan zelf, een probleem dat doorgaans weinig aandacht krijgt. Drugsverslaving is in Afghanistan een veel groter probleem dan de officiele cijfers doen vermoeden, aldus Costa. Hij schat dat 2,2 procent van bevolking cannabis gebruikt en 1 procent opium of heroine. Bij elkaar zijn dan een miljoen mensen.

Wereldwijd overlijden jaarlijks 100.000 mensen aan de directe of indirecte gevolgen van het gebruik van Afghaanse opium. Costa heeft er alle vertrouwen in dat de opiumteelt in Afghanistan uitgeroeid kan worden. We hebben de strijd tegen de illegale teelt van cocaïne en opium in landen als Thailand, Turkije en Pakistan gewonnen en in de Andeslanden maken we vorderingen. In Afghanistan winnen we de strijd ook, al hebben we nog een lange weg te gaan.” (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.