Profvoetballers spelen tegen de honger

Meer dan tweehonderd voetbalclubs uit heel Europa spelen dit weekend tegen de honger, een initiatief dat door de Verenigde Naties ondersteund wordt.
De clubs hopen de miljoenen toeschouwers dat weekend aan het denken te zetten over de dringende noodzaak om honger en armoede aan te pakken, vooral nu de economische crisis de armen nog dieper in de ellende duwt. Wereldwijd zijn 963 miljoen mensen het slachtoffer van honger of ondervoeding.

Het geld dat tijdens het weekend wordt ingezameld gaat naar microprojecten die honger bestrijden. Het gaat om TeleFood-projecten van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Daarin produceren arme gezinnen en gemeenschappen hun eigen voedsel, wat zowel op korte als lange termijn een oplossing biedt.

De microprojecten variëren sterk. In Venezuela helpt TeleFood gezinnen varkens te kweken, in India krijgt een melaatsengemeenschap hulp bij het kweken van vis.
Elk microproject wordt gefinancierd met 7000 euro, geld dat onder meer naar visgereedschap, zaden en landbouwwerktuigen gaat.

Dramatisch gevecht



Het eerste Europese voetbalweekend tegen de honger maakt deel uit van ‘Professioneel voetbal tegen Honger’, een campagne die vorige herfst, op de Wereldvoedseldag, gelanceerd werd door de FAO en de Vereniging van Europese Professionele Voetballiga’s (EPFL).

“Een zesde van de wereldbevolking lijdt honger of levert een dramatisch gevecht om eten op tafel te krijgen”, zegt EPFL-baas Emanuel Macedo de Medeiros. “Er is dringender dan ooit actie nodig – niet de gebruikelijke gelegenheidswoorden maar echte actie. Daarom willen we samen met de FAO dit gevecht aangaan. Het gevecht voor het recht van elk persoon op voedsel en menselijke waardigheid.”

“De FAO waardeert de kracht van sport, van voetbal in het bijzonder, om de mensen bewust te maken en politieke wil en financiële middelen vrij te maken in het gevecht tegen honger, een gevecht dat dringender is dan ooit”, zegt Jacques Diouf, directeur-generaal van de VN-organisatie.

De EPFL groepeert 29 Europese voetballiga’s, goed voor meer dan negenhonderd profclubs. Daar zitten topcompetities zoals de Engelse, Italiaanse en Spaanse tussen maar ook de Belgische en Nederlandse profliga maken er deel van uit. Een delegatie van EPFL-managers en profspelers uit Italië, Duitsland, Spanje en Portugal bracht begin dit jaar een bezoek aan TeleFood-projecten in Egypte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.