Protest tegen waterwet in Ecuador

Duizenden inheemse Ecuadoranen raakten slaags voor het parlementsgebouw waar wetgevers debatteerden over een controversieel wetsontwerp over water. Volgens tegenstanders zal dit aanzetten tot de privatisering van water.
Dinsdag 4 mei werd in het parlement voor een laatste keer gedebatteerd over het nieuwe wetsontwerp, voorgesteld door de centrumlinkse regering van president Rafael Correa. Maar duizenden demonstranten omsingelden het gebouw zodat niemand binnen of buiten kon.
De politie moest traangas gebruiken om de demonstranten uiteen te drijven, die gebruik maakten van stokken om zich te verdedigen. Leiders van de demonstranten, waaronder voormalige aanhangers van Correa, beloven op post te blijven tot ze het wetsontwerp stoppen.

Andesgemeenschap


Onder de demonstranten bevinden zich vooral boeren van de inheemse gemeenschappen uit de Andes die geloven dat de hervormingen zullen leiden tot de privatisering van watervoorraden. Mijn -en elektriciteitsbedrijven zouden door de wet voorrechten krijgen tot de beschikbaarheid van die watervoorraden.
‘Als het wetsontwerp goedgekeurd wordt zonder consensus met rechtse partijen, dan zal de situatie niet veranderen’, zegt Luis  Andrango, voorzitter van de Nationale Federatie van boerenorganisaties (Fenocin), op de Latijns-Amerikaanse website Infolatam.
De gemeenschappen vragen dat de rechten van de natuur worden gewaarborgd en willen een speciale raad die toeziet op de rechten op water. De tegenstanders van het wetsontwerp wijzen er ook op dat de grondwet geen privatisering van natuurlijke rijkdommen, waaronder water, toelaat. 

Privatisering tegengaan


Wetgevers die het wetsontwerp willen doorvoeren beweren juist dat ze de privatisering van  water willen tegengaan en dat de bevolking toegang zal behouden tot de watervoorraden.
‘We zullen niet toegeven aan bedreigingen’, zegt Fernando Cordero, de voorzitter van het parlement, op de Latijns-Amerikaanse website Telesurtv. “Onze boodschap is duidelijk. We willen een wet vastleggen die de rechten van iedereen respecteert want water is een mensenrecht, het synoniem van leven en gezondheid.”
Een tweede protest werd gehouden in de Andesprovincie Azuay, waar minstens vijf leiders werden gearresteerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.