'Rijke landen nodigen Afrika uit voor de schone schijn'

Zeven Afrikaanse landen zijn uitgenodigd bij de G8-top van rijke landen eind deze week in Canada. Volgens critici hebben zij niets in te brengen en is de uitnodiging slechts bedoeld voor de schone schijn.
De Canadese premier Stephen Harper nodigde voor de top op 25 en 26 juni Zuid-Afrika, Malawi, Ethiopië, Senegal, Nigeria, Algerije en Egypte uit.

Francis Ikome, directeur van het Afrikaanse en zuidelijk Afrikaanse programma van het Institute for Global Dialogue (IGD) is sceptisch over de Afrikaanse aanwezigheid op de G8. “Sinds de lancering van Nepad is het een trend geworden onder industrielanden om Afrikaanse landen uit te nodigen bij topontmoetingen zoals de G8.”

“Vaak wordt er tijdens dergelijke bijeenkomsten van alles beloofd en weinig waargemaakt”, zegt hij. “De belangrijke vraag is of deze landen daadwerkelijk inbreng hebben op een bijeenkomst voor geïndustrialiseerde, westerse landen. Ik geloof dat de Afrikaanse landen alleen worden uitgenodigd voor de schone schijn.”

Marginaal



De G8-top kent een “outreach-sessie” waarin de zeven Afrikaanse landen participeren, samen met Jamaica, Haïti en Colombia, drie landen die zijn uitgenodigd op grond van Canada’s doelstellingen op het gebied van buitenlandse politiek in de Amerika’s.
 
Ikome waarschuwt dat Afrikaanse leiders zichzelf belachelijk maken als ze alleen maar in de marge meedoen aan dit soort bijeenkomsten. “Een leider moet niet helemaal naar Canada vliegen om enkele opmerkingen in de kantlijn te kunnen plaatsen.”  

Trudi Hartzenberg, directeur van het Trade Law Centre (Tralac) voor Zuidelijk Afrika, denkt echter dat ook opmerkingen “in de kantlijn” hun nut kunnen hebben voor Afrikaanse landen. “Men moet niet vergeten dat belangrijke bilaterale discussies vaak plaatsvinden buiten de formele bijeenkomsten. Op de meer informele momenten worden belangrijke deals gesloten en kwesties aangeroerd die later opgepakt kunnen worden.”

Ook Mzukisi Qobo, programmaleider voor opkomende landen bij het Zuid-Afrikaanse Institute for International Affairs (Saiia) is milder. “Canada maakt zich zorgen dat de dynamiek rond Afrikaanse kwesties, die er was tijdens de top in Gleneagles in Schotland in 2005, verdwijnt. “In Gleneagles is 25 miljard dollar toegezegd aan Afrika. Daarvan is nog maar 13 miljard uitgegeven.”

Andere beloften van Gleneagles waren onder meer extra steun voor Afrikaanse vredesmissies, investeringen in onderwijs en meer geld voor de bestrijding van hiv/aids, malaria en tuberculose.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.