Rode Kruis ontkent Amerikaanse belangen te schaden

Het Internationale Rode Kruis ontkent beschuldigingen van Republikeinse senatoren dat het de Amerikaanse belangen zou schaden. Volgens Rode Kruis-voorzitter Jakob Kellenberger is het doel van de senatoren kennelijk om het Rode Kruis in diskrediet te brengen.


De senatoren deden deze week in een rapport de aanbeveling om de Amerikaanse bijdrage aan het Rode Kruis te heroverwegen, omdat het geld gebruikt zou worden om te lobbyen tegen Amerika. Het Rode Kruis leverde onder meer kritiek op de behandeling van gevangenen in Amerikaanse gevangenissen in Irak, Afghanistan en Guantanamo Bay op Cuba.

De hulpverleningsorganisatie is volgens de senaatscommissie de weg kwijt en stelt zich partijdig op. Het Rode Kruis is niet boven kritiek verheven en staat open voor een constructieve dialoog met andersdenkenden. Maar dialoog lijkt niet het voornaamste doel van de auteurs van het rapport, aldus Kellenberger tijdens een persconferentie.

De kritiek van de Republikeinen is alleen zinnig als je ervan uitgaat dat schenden van de burger- en mensenrechten in het belang van Amerika is, zegt Beau Grosscup, professor internationale betrekkingen aan de Universiteit van Californië. Als dat zo is, dan kun je terecht zeggen dat hulpverleners van het Rode Kruis de Amerikaanse belangen schaden als ze schendingen van de mensenrechten onder de aandacht brengen. Maar de overgrote meerderheid van de Amerikanen en de wereldburgers vindt dat het positief dat op deze manier een probleem gecorrigeerd kan worden, zegt Grosscup.

Het Internationale Rode Kruis is de enige organisatie die via een internationaal verdrag het mandaat heeft om toe te zien op de naleving van de Conventie van Genève als het gaat om de behandeling van gevangenen. De organisatie mag ook gevangenen bezoeken. Neutraliteit betekent niet dat we alle partijen in een conflict hetzelfde zien, zegt Kellenberger. We kiezen geen partij omdat we anders misschien geen toegang meer krijgen tot gevangenen.

Het Rode Kruis heeft een lange traditie in het vertrouwelijk behandelen van informatie. Maar vorig jaar verschenen passages uit interne verslagen waarin kritiek geuit werd op de behandeling van gevangenen in de pers. Volgens het senaatsrapport is die informatie inaccuraat en oneerlijk en wordt Amerika er ten onrechte van beschuldigd zich niet aan de Conventie van Genève te houden.

In een correspondentie met het Amerikaanse leger zou een medewerker van het Rode Kruis Amerikaanse soldaten hebben vergeleken met nazi’s, iets wat Kellenberger in een verklaring ontkende. Vorig jaar november citeerde de New York Times uit een vertrouwelijke memo van het Rode Kruis waarin de behandeling van gevangenen hetzelfde als marteling werd genoemd.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering wilde de bevindingen van de senaatscommissie niet bevestigen. De regering heeft wel in een verklaring laten weten ‘bezorgd’ te zijn over sommige beweringen die het Rode Kruis heeft gedaan sinds de Amerikaanse invasies in Afghanistan en Irak. Het Rode Kruis doet goed werk, maar we zijn bezorgd over uitspraken van sommige medwerkers van de organisatie. We hebben echter een vertrouwelijke relatie met het Rode Kruis en in die sfeer kunnen we het beste spreken over die zaken, verklaarde een woordvoerder tegenover de Washington Post.

De VS leveren 28 procent van het budget van het Rode Kruis. Sinds 1990 droeg Amerika voor 1,5 miljard dollar bij aan het rode Kruis. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.