Thaise premier lanceert derde 'oorlog' tegen drugshandel

De Thaise regering heeft deze week opnieuw de oorlog verklaard aan de drugshandel. Premier Thaksin Shinawatra hoopt met een grote schoonveegactie meer dan 10.000 grote drugdealers op te pakken.

Drugssmokkelaars zijn vooral actief langs de grens met Laos en Cambodja. De derde campagne richt zich op netwerken die opereren in het noordoosten. Thaksins eerste ‘drugsoorlog’ in 2003 richtte zich op de noordelijke provincies. Daarna volgde een minder gewelddadige campagne die duurde van oktober tot december vorig jaar. Ook die richtte zich op de noordelijke provincies, die grenzen aan Birma. Dat land zou een belangrijke leverancier van metamfetamine (ook bekend als Yaba), een erg verslavende drug waaraan honderdduizenden Aziaten intussen de slaaf van zijn.

De nieuwe campagne van de Thaise regering baart mensenrechtengroeperingen zorgen. Ook in de media is kritisch gereageerd op de nieuwe actie. Premier Thaksin Shinawatra moet de Thai er nog van overtuigen dat zijn campagnes de beste remedie zijn. De aankondiging van deze nieuwe actie is sceptisch onthaald, schreef de Bangkok Post vrijdag in een commentaar.

Mensenrechtengroeperingen vrezen dat opnieuw doden zullen vallen bij de campagne. Tijdens de eerste ‘oorlog tegen de drugs’ werden in drie maanden tijd naar schatting 2.500 echte en vermeende dealers gedood. Toen de regering-Thaksin de campagne in 2003 lanceerde, had Thailand te maken met een grote aantallen jongeren, soms niet ouder dan vijftien jaar, die verslaafd waren aan metamfetamine. Uit een studie van de Verenigde Naties bleek destijds dat jaarlijks tussen de 500 en 700 miljoen ‘speedpillen’ vanuit Birma naar Thailand werden gesmokkeld.

Aan het einde van de eerste campagne maakte de regering bekend dat zo’n 40 miljoen pillen in beslag waren genomen. Druglaboratoriums zouden gesloten zijn en ruim 52.000 mogelijke producenten en dealers werden gearresteerd. Daarna werden scholen tot ‘drugsvrije zones’ uitgeroepen.

Thaksin kon echter niet voorkomen dat de acties leidden tot vele standrechtelijke executies door de ordediensten. Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch trokken aan de bel en ook de Amerikaanse regering veroordeelde Thailand vanwege het excessieve bloedvergieten.

De regering-Thaksin krijgt in eigen land echter ook steun voor de harde aanpak van de drughandel. Die vertaalde zich in een klinkende verkiezingswinst voor Thaksins Thai Rak Thai-partij in februari.

Uit een recent rapport van Thaise en buitenlandse onderzoekers blijkt dat de campagne van 2003 vooral impact heeft gehad onder heroïnegebruikers op het platteland. Naar schatting 70 procent van de verslaafden die heroïne spoten, zeiden daarmee te zijn gestopt na de campagne, volgens onderzoekers van de John Hopkins University in de VS en de Chiang Mai Universiteit in Thailand.

Dat de campagne meer invloed heeft gehad op het platteland, komt omdat druggebruikers daar meer opvallen, zeggen de onderzoekers in een verklaring. Volgens hen stopte 78 procent van de heroïnegebruikers op het platteland met het injecteren van heroïne. In de steden was dat 55 procent.

De premier lijkt vastbesloten zijn campagnes voor te zetten. Zo lang ik premier ben, zal ik ervoor zorgen dat narcotica dit land niet meer inkomt, zei hij vorige week bij de start van de campagne. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.