'Toekomst van India ligt in Aziatische Gemeenschap'

Alle partners staan op zich al hun mannetje in de wereldeconomie, maar samen zouden ze handelsblokken als de EU of de Noord-Amerikaanse Vrijhandelszone in de schaduw stellen. Nogal wat Indiase economen denken dat de toekomst aan de Aziatische Economische Gemeenschap is, een samenwerkingsverband tussen Japan, China en India, aangevuld met landen van Zuidoost-Azië en Zuid-Korea.




Het plan is hyperambitieus en de slaagkansen zijn onzeker, maar Indiase experts geloven erin. De snelgroeiende Aziatische economieën raken steeds meer met elkaar vervlochten. De Zuid-Koreaanse staalreus Posco ondertekende deze week nog een akkoord over een investering van bijna 10 miljard euro in de Indiase deelstaat Orissa - een illustratie van de schaalgrootte waarop tegenwoordig in de regio zaken worden gedaan.

Een economische unie tussen alle grote Aziatische landen zou een gemeenschap van superlatieven worden. In Japan, China, India, Zuid-Korea, de Asean-landen en Zuid-Korea (de JACIK-landen) wonen samen meer dan 3 miljard mensen, die samen meer dan 5.700 miljard euro per jaar te besteden hebben. Nergens groeit het nationaal inkomen sneller dan in Azië. De voorbije weken hebben naast GM ook Toyota en Honda bijvoorbeeld plannen aangekondigd om meer wagens te gaan produceren in India omdat die markt zo snel groeit.

Regionale economische integratie kan tot in een verre toekomst de motor worden van de economische groei in India, zegt Nagesh Kumar. Kumar is directeur-generaal van het Onderzoeks- en Informatiesysteem voor Ontwikkelingslanden (RIS), een vooraanstaande denktank in New Delhi die gefinancierd wordt door de Indiase regering. Op www.newasiaforum.org, een website van het RIS, lijken de plannen voor een Aziatische Economische Gemeenschap al helemaal rond.

India kan volgens Kumar een centrale rol spelen in de nieuwe structuur. Hij wijst erop dat de handel tussen India en zijn Aziatische buurlanden al snel toeneemt. In 2002 wisselden India en China bijvoorbeeld amper voor vier miljard euro goederen en diensten uit; vorig jaar steeg dat cijfer tot 5,7 miljard euro. Ook de commerciële relaties met Zuid-Korea groeien snel; Koreaanse ondernemingen beginnen ook fors te investeren in Indiase technologie.

De andere Aziatische landen hebben India ook nodig. Japan en Korea hebben door de demografische evolutie steeds meer gebrek aan jonge en goed opgeleide werknemers. India kan die mensen leveren. Anderzijds willen sommige landen uit de regio India volgens Kumar een rol zien spelen als tegengewicht tegen de dominantie van China.

Andere economen waarschuwen dat landen als India hun handelsrelaties met de VS en Europa niet mogen verwaarlozen ten voordele van meer regionale samenwerking. Om de hoge groeicijfers in stand te houden, moeten landen volgens hen een beroep kunnen doen op een wereldwijd netwerk van handelspartners. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.