Tomorrowland triomfeert, Mano Mundo verdwijnt

Het gratis wereldmuziekfestival Mano Mundo, dat twintig jaar lang vanuit de Boomse Schorre het festivalseizoen in gang trok, wordt opgedoekt. De provincie Antwerpen besliste de subsidies stop te zetten.

  • Mano Mundo De affiche van de 20ste en helaas ook laatste editie van Mano Mundo. Mano Mundo

Mano Mundo was een samenwerking tussen 11.11.11, Wereldsolidariteit, meer dan 1000 vrijwilligers, sociaal-culturele organisaties en het Antwerpse provinciebestuur. In 1994 werd het festival opgericht om op een laagdrempelige manier mondiale solidariteit onder de aandacht te brengen met een mix van culturen in al zijn facetten. Van eten, naar kledij over muziek, debatten en veel meer.

Mano Mundo onderscheidde zich van de andere zomerfestivals door een heel nadrukkelijke zichtbaarheid van Noord-Zuidorganisaties midden het ontspannende geweld van op het podium, maar ook door een even nadrukkelijke aanwezigheid van een divers publiek. Dat laatste was onder andere te danken aan het actief betrekken van zelforganisaties uit de buurt.

Mohammed Sabi, die in de beginjaren een van de voortrekkers van die aanpak, zei daarover in een interview dat we toen met hem hadden: ‘Ik denk dat het gegeven dat wij als Marokkaanse jongeren de kans kregen het Marokkaans dorp te organiseren hierin toch een zekere rol gespeeld heeft. Onze jongeren waren immers enthousiast over het opzet en vertelden erover aan hun ouders, bijvoorbeeld dat er een religieuze groep zou komen… Een ontmoeting kan immers pas geslaagd zijn als ze de verschillen niet loochent. Dat betekent echter niet dat elke etnische groep apart blijft: vanuit eigenheid wordt gestreefd naar ontmoeting.’  

Waarnemers vrezen dat het niet het laatste initiatief op het kruispunt van diversiteit en internationale solidariteit zal zijn dat dreigt te verdwijnen, nu op alle beleidsniveaus steeds verder bespaard wordt.
Het festival trok de voorbije jaren tienduizenden bezoekers in het eerste weekend van mei naar het provinciale natuurgebied De Schorre, waar sinds enkele jaren het commerciële dancefestival Tomorrowland ook een onderkomen gevonden heeft. Het wegvallen van de provinciale subsidiëring maakte het volgens de raad van bestuur van Mano Mundo onmogelijk een nieuwe editie te organiseren. Waarnemers vrezen dat het niet het laatste initiatief op het kruispunt van diversiteit en internationale solidariteit zal zijn dat dreigt te verdwijnen, nu op alle beleidsniveaus steeds verder bespaard wordt.

‘De Raad van Bestuur van Mano Mundo vzw heeft er alvast vertrouwen in dat het einde van het Mano Mundo festival niet betekent dat in de toekomst niet meer zal ingezet worden op ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie rond mondiale solidariteit’, eindigt de persmededeling van de raad van bestuur. De sfeer op de sociale media was bij het ontvangen van het nieuws minder hoopvol.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.