Ugandese homo's komen uit de kast

Tijdens een persconferentie in de Ugandese hoofdstad Kampala hebben dertig homo’s en lesbiennes gevraagd de discriminatie stop te zetten: “Wij zijn ook kinderen van God”.
Het was de allereerste keer dat Ugandese homo’s en lesbiennes een persconferentie organiseerden. Homoseksualiteit is illegaal in Uganda. Wie gemeenschap heeft met iemand van hetzelfde geslacht, riskeert een levenslange celstraf.
De Ugandese homogemeenschap zegt ondermeer bezorgd te zijn over de verspreiding van het HIV-virus, omdat medische instellingen hen discrimineren. “Om het HIV-virus succesvol te bestrijden, moeten we ieder mens de waardigheid en aandacht geven die hij of zij verdient”, zei een woordvoerder tegen de Ugandese krant Daily Monitor.
In de krant getuigen Victor Mukasa en Yvonne Ooyo over een inval in hun huis in juli 2005. De politie had geen huiszoekingsbevel en ontvreemdde talloze documenten. Ooyo werd in de boeien geslagen en moest zich in het politiekantoor uitkleden om te bewijzen dat ze een vrouw was. De twee vrouwen stapten naar het Hooggerechtshof in december 2006 en wachten nog op de uitspraak.
“Velen van ons worden op dezelfde manier behandeld. We zijn hier vandaag bijeen om deze mensenrechtenschendingen aan te klagen. Laat ons met rust”, zei Mukasa tijdens de persconferentie. De Ugandese krant New Vision haalt ook de getuigenis aan van een transgenderist, Brenda Kizza, die door de politie gemarteld werd. “De politie sloegen al mijn tanden uit. Ik moest een nieuw gebit kopen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.