Venezuela bereidt reservisten voor op oorlog

Venezuela is begonnen met de training van reservisten die kunnen worden ingezet bij een eventuele oorlog. Het land wil zo potentiële agressors, lees: de Verenigde Staten, afschrikken.

Niet alle reservisten krijgen een wapentraining, zegt generaal Melvin López, secretaris van de Nationale Defensieraad. Artsen, journalisten, verpleegsters: iedereen speelt zijn eigen rol. Het gaat erom dat ze weten met wie ze contact op moeten nemen in geval van gevaar.

Hoewel de Venezolaanse president Hugo Chávez, zelf een gepensioneerde luitenant-kolonel, zegt dat het aantal reservisten kan oplopen tot twee miljoen, vinden sommige militaire experts dat een overambitieus doel. Venezuela telt 25 miljoen inwoners.

Het reguliere Venezolaanse leger (marine, luchtmacht en Nationale Garde) telt 82.000 militairen. Tot nu toe werden reservisten geworven onder jonge mannen en vrouwen die vrijwillig dienst namen. De dienstplicht werd twintig jaar geleden afgeschaft. Alle jonge mannen en vrouwen moeten zich wel laten registreren als ze achttien zijn, wat betekent dat ze in geval van nood kunnen worden opgeroepen.

De afgelopen twintig jaar tekenden jaarlijks gemiddeld 20.000 jongeren om achttien maanden te dienen in het leger. De meeste van hen komen uit de laagste inkomensklassen. Zij zien het leger als een manier om een vak te leren en een inkomen te verdienen. Dat inkomen is gelijk aan het minimumloon, omgerekend ongeveer 125 euro per maand. Chávez wil het korps reservisten uitbreiden met vrijwilligers in de leeftijd van achttien tot vijftig jaar oud.

Washington reageert bezorgd op het initiatief. Tussen Venezuela en de Verenigde Staten bestaat al een gespannen verhouding. Chávez beschuldigt de Amerikaanse regering van hulp bij een staatsgreep in 2002, waarbij hij twee dagen uit het zadel werd gelicht. Recent beweerde de president bewijs te hebben dat de regering-Bush een moordaanslag op hem wilde plegen, om zo chaos in het land te creëren die een Amerikaanse invasie zou rechtvaardigen.

De Amerikaanse regering liet eerder weten niet gecharmeerd te zijn door de plannen van Chávez om militaire vliegtuigen te kopen van Brazilië en Spanje. Venezuela wil ook 100.000 kalasjnikovs uit Rusland aanschaffen. De kalasjnikovs zijn volgens Chávez bedoeld om de verouderde voorraad FAL-geweren van Belgische makelij te vervangen. Die zijn al een halve eeuw in gebruik. Ondertussen rijst echter wel de vraag wat met de 120.000 tot 150.000 FAL-geweren zal gebeuren.

Chávez heeft meer dan eens beweerd dat Amerika zeer geïnteresseerd is in de olievoorraden in Venezuela. Ongeveer 15 procent van de Amerikaanse olie-import komt uit Venezuela. De Amerikaanse ambassadeur in Caracas, William Brownfield, liet deze week op de Venezolaanse tv weten dat een Amerikaanse invasie vanwege de olie totaal niet aan de orde is. De Verenigde Staten zijn Venezuela nog nooit binnen gevallen. Dat zijn we nu ook niet van plan en dat zullen we in de toekomst ook nooit doen, aldus Brownfield.

De gepensioneerde luitenant Eliécer Otaiza, hoofd van het regeringsorgaan dat belast is met de agrarische hervorming in het land, zei recent op tv dat Venezuela er goed aan zou doen haat te zaaien ten opzichte van de Verenigde Staten. Als er een oorlog komt, dan moet er geschoten worden, het is niet de bedoeling dat we elkaar dan omhelzen, zei hij.

Nadat Brownfield zijn beklag deed over de opmerkingen van Otaiza, floot het ministerie van Buitenlandse Zaken hem terug. Wij willen geen haat zaaien, maar liefde en solidariteit promoten.”

Legerleider generaal Raúl Baduel wees op de mogelijke dreiging van de buurlanden van Venezuela. Gewapende conflicten in de regio, zoals de al veertig jaar durende burgeroorlog in Colombia, zouden volgens hem de grens naar Venezuela kunnen oversteken. De legercommandant sloot een nieuwe poging tot een staatsgreep door coalities die elders in de wereld ook geïntervenieerd hebben onder mandaat van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) of de Verenigde Naties niet uit. Ook wees hij op de mogelijkheid van een vierde-generatie-oorlog. In zo’n oorlog is de belangrijkste partij geen staat, maar gaat het om conflicten waarbij de grenzen tussen burgers er militairen vervagen. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.