Verkiezingen Filipijnen: agendapunten van het middenveld

Naar aanleiding van de verkiezingen in de Filipijnen op maandag 10 mei zoekt MO* uit wat de agendapunten zijn van enkele middenveldorganisaties in het land.

Mensenrechten


  • Pagbabago, People’s Movement for Change: De beweging wil dat de corruptie in het land stopt en eist gerechtigheid. Alle presidentskandidaten beweren niet corrupt te zijn, wat Pagbabago sterk betwijfelt. De beweging steunt wel deels de presidentskandidaat Noynoy Aquino, die tijdens zijn campagne beloofde een commissie op te starten om de corruptieschandalen van enkele ex-presidenten te onderzoeken. Ook huidig president Gloria Macapagal-Arroyo moet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke corruptie. 
  • Gabriela: De progressieve vrouwenorganisatie vecht voor de belangen, rechten en het welzijn van de Filipijnse vrouwen. Voor de verkiezingen van 2010 wil Gabriela voornamelijk dat vrouwen, vooral zij die het slachtoffer zijn van geweld en mishandeling,  zonder problemen kunnen scheiden. De vrouwenorganisatie wil ook meer vrijheid, sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en democratie in de Filippijnen.
  • De Vereniging van Cordillera (CPA):  Is een onafhankelijke federatie van verschillende progressieve organisaties in de regio Cordillera in de Filippijnen. CPA wil respect voor kinderen en vrouwen afdwingen en de herkenning van hun rechten. De vereniging wil ook dat de rechten van homo’s en lesbiennes, worden gerespecteerd.

Milieu en landbouw


  • Pagbabago, People’s Movement for Change: Pagbabago pleit voor oprechte landbouwhervormingen. Ze willen ‘land grabbing’ tegengaan, waarbij welgestelde economieën de hand proberen te leggen op vruchtbare gronden in de Filipijnen. En ze duiden op de ongelijke verdeeldheid van landbouwgronden, dat grotendeels in bezit is van de overheid.
  • De Vereniging van Volkeren uit de Cordillera (CPA): CPA is voorstander van traditionele kleinschalige mijnbouw die duurzaam en milieuvriendelijk is. Ze stellen voor artisanale mijnbouw onder hun bevoegdheid te plaatsen. Daarnaast pleiten ze ervoor dat alle bedrijven betrokken bij milieuschendingen worden onderzocht, vooral dammenbouwers en mijnfabrieken die in het verleden rivieren hebben vergiftigd.

Economie


  • Pagbabago, People’s Movement for Change: De economische crisis treft miljoenen Filipijnen, toch hebben weinig presidentskandidaten een oplossing voor het probleem. Enkel kandidaat Jamby Madrigal heeft een economisch programma met betrekking tot landbouwhervormingen, industrialisatie en de bescherming van het nationale patrimonium. Daarnaast steunt Pagbabago ook de werkende Filipijnen en vraagt de beweging voor hogere werkvergoedingen en lagere belastingen.
  • De Vereniging van Volkeren uit de Cordillera (CPA):  CPA stelt een nieuw economisch programma voor. Dit bevat een import –en exportvrij economisch beleid door de gemeenschappen. Op hun economische agenda vragen ze ook om steun voor kleine zakenmannen en marktkramers.

Gezondheid


  • De gezondheidsvereniging HEAD:  HEAD wil een gezondheidssysteem met meer kwaliteit dat zich op het grote publiek richt en dat vrij is van buitenlandse of lokale monopoliecontrole. HEAD zegt ook dat het grootste deel van het budget, voorzien voor gezondheidszorg, ontoereikend is waardoor gezondheidsdeskundigen in het buitenland moeten werken. Zij die toch in het land bleven zitten vast in oncorrecte arbeidspraktijken met lage lonen. Het gezondheidsstysteem is dringend aan hervormingen toe en daar is een groter budget voor nodig.

Migratie


  • Gabriela: De progressieve vrouwenorganisatie verdedigt vrouwen, kinderen, maar ook de OFW’s of de Filipijnse vrouwen die overzees werken. De meeste Filipijnse migranten zijn vrouwen. Met de steun van de politieke partij Bayan Muna willen zij in 2010 dat de rechten van deze vrouwen meer worden gerespecteerd, en dat kinderen en vrouwen in het buitenland worden beschermd tegen geweld. Gabriela wil ook dat OFW’s binnenkort in het buitenland kunnen stemmen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.