Vlaanderen toont internationaal profiel

Minister-president Kris Peeters maakte dinsdag 15 oktober een duidelijk statement wat internationale solidariteit betreft. Ontmoetingen met UNAIDS-directeur Sidibé en UNRWA-directeur-generaal Grandi moeten duidelijk maken dat Vlaanderen niet wil korten op internationale solidariteit.

 

  • CC lewebafricain De Vlaamse steun aan UNAIDS doet directeur Michel Sidibé duidelijk plezier. CC lewebafricain

‘De steun die UNAIDS vanuit Vlaanderen gekregen heeft de voorbije jaren, heeft de organisatie geholpen innovatief om te gaan met zijn opdracht’, zei Michel Sidibé tegen MO* toen hij buiten kwam uit de ontmoeting met Kris Peeters. Voor Sidibé gaat het dan om het versterken van de inzet van het middenveld in de aanpak van hiv/aids, het delen van verantwoordelijkheid en het inzetten op meetbare resultaten, zoals de doelstelling om in 2015 geen babies met hiv meer te hebben. De volgende vier jaar mag UNAIDS rekenen op drie miljoen euro steun vanuit Vlaanderen, en dat doet Sidibé zichtbaar plezier.

Minister-president Peeters benadrukte in het gesprek het belang om de strijd tegen hiv/aids aan te pakken vanuit een mensenrechtenperspectief, met speciale aandacht voor seksuele minderheden, sekswerkers en gebruikers van intraveneuze drugs.

Meteen na de ontmoeting met Sidibé schoof de commissaris-generaal van het VN-agentschap voor Palestijnse Vluchtelingen, Filippo Grandi, aan bij de minister-president. UNRWA heeft de verantwoordelijkheid voor 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen in de Palestijnse Gebieden, Jordanië, Libanon en Syrië. Tijdens die ontmoeting werd een nieuw partnerschap tussen Vlaanderen en UNRWA aangekondigd voor 2013-2014, ter waarde van 250.000 euro. Vlaanderen geeft trouwens ook financiële steun voor jonge Vlamingen die binnen UNRWA een startstage willen lopen.

MO* vroeg Kris Peeters hoe deze twee ontmoetingen begrepen moeten worden. ‘Vlaanderen is een rijke regio in de wereld’, antwoordde Peeters. ‘Daarom moeten we, ook al is er crisis, steun geven aan dit soort waardevolle initiatieven.’ Betekent dat ook dat Vlaanderen, ondanks die crisis, niet zal besparen op ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit? Peeters reageerde affirmatief. De Vlaamse begroting 2014 voor Ontwikkelingssamenwerking bevat dezelfde bedragen als de begroting 2013. In principe er is dus geen besparing voorzien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.