Vrouwen zetten hun zinnen op Trabzon

Vrouwen hebben een plan om de macht te grijpen in het Turkse Trabzon. Zes vrouwenorganisaties hebben een campagne gelanceerd om volgend jaar aan het hoofd van alle buurtstadhuizen in de stad vrouwen te laten verkiezen.
“Veertig vrouwen, veertig stadsburgemeesters” wil voor de lokale verkiezingen van maart 2009 vrouwelijke kandidaten zien in alle veertig wijken waarin de stad is onderverdeeld. Elk van die stadsdelen heeft een bestuur dat een deel van de taken van het stadhuis overneemt. De bedoeling is zoveel mogelijk vrouwen te doen doorstoten naar de buurtraden. De initiatiefnemers hopen ook dat vrouwen alle veertig buurtburgemeesterssjerpen in de wacht slepen.
“Ik denk dat we kans op slagen maken”, zegt Inci Emirzeoglu van de lokale afdeling van KA-DER, een Turkse vrouwenorganisatie. De campagne wil het kiespubliek ervan doordringen dat er een belangrijke rol is weggelegd voor vrouwen in de politiek. KA-DER bereidt ook campagnes voor die de weg moeten vrijmaken voor meer vrouwelijke burgemeesters, gemeenteraadsleden en provincieraadsleden.
“Er moeten meer vrouwen belanden op de lokale functies met beslissingsmacht”, oordeelt Emirzeoglu. “Als er geen vrouwen zijn, komen de zaken die hen aanbelangen gewoon niet aan de orde op de lokale raden. Tegelijk worden dan ook thema’s als kinderen en milieu vaker aangesneden.”
De campagne pakt de zaken grondig aan. Elke vrouwenorganisatie die meewerkt wil een aantal vrouwen wegwijs maken in de lokale politiek. Die kunnen dan op hun beurt weer andere vrouwen opleiden. Tegelijk komen er ook vormingsinitiatieven voor het brede publiek van stemgerechtigde vrouwen. Zowel kandidates als hun potentiële kiezers worden op die manier klaargestoomd.

(IPS/Bianet)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.