We gooien onze computers te snel weg (VN)

Voor de productie van een gemiddelde desktop-pc is tien keer het gewicht van dat toestel aan fossiele brandstoffen nodig, zo blijkt uit een studie over computers en het milieu van de Universiteit van de Verenigde Naties. PC-gebruikers krijgen de raad twee keer na te denken voor ze hun oude machine bij het groot huisvuil zetten.






Voor de productie van een computer van 24 kilo met een scherm van 27 centimeter zijn 240 kilogram fossiele brandstoffen, 22 kilogram chemicaliën en 1.500 liter water nodig. Dat maakt samen 1,8 ton, evenveel als een neushoorn of een grote terreinwagen. De aanmaak van een computer eist relatief gezien een zwaardere tol van het milieu dan die van een auto of een koelkast. Die vergen bij productie ongeveer evenveel fossiele brandstoffen als hun gewicht.

Aangezien eind 2002 wereldwijd een miljard pc’s waren verkocht, dringt de vraag zich op hoe de hoogtechnologische afvalbergen binnen de perken kunnen worden gehouden. Elk jaar komen er 130 miljoen nieuwe pc’s bij, zegt Eric William, een van de auteurs van de studie. Williams en zijn co-auteur Ruediger Kuehr vragen aan de regeringen maatregelen te nemen om de levensduur van computers te verlengen.

We moeten ons vaker afvragen of we echt wel een nieuwe computer nodig hebben, zei Williams in een interview met de VN-radio. De meeste mensen gebruiken slechts e-mail, internet of een tekstverwerker. Daarvoor heb je geen nieuwe machine nodig. Ook de updates van het bedrijfssysteem zijn geen reden om een nieuwe computer te kopen. De nieuwe versie doet precies hetzelfde als de oude.

Dat besef lijkt stilaan ook bij politici door te sijpelen. De Europese Unie heeft een richtlijn over de recyclage van computers die vanaf 2005 van kracht wordt. Veel hangt ervan af hoe de recyclage wordt georganiseerd, zo stelt de studie. Een recyclagebedrijf met een monopoliepositie dat vooropgestelde doelstellingen moet halen is minder efficiënt dan een multilateraal systeem dat zoveel mogelijk economisch voordeel uit recyclage wil halen.

Studie “Computers and the Environment” (UNU)
http://www.unu.edu/zef/publications-d/flyer.pdf

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.