"We zitten op scharniermoment in strijd tegen aids"

Er moeten concrete doelstellingen komen voor de universele toegang tot de behandeling van aids en voor de financiering die dit mogelijk maakt. Dat is wat aidsorganisaties willen voor de bijzondere zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende maand in New York.

De speciale zitting moet de richting bepalen die wereld de komende tien jaar en verder uit wil in de strijd tegen hiv en aids.

In 2006 leidde de bijzondere zitting tot een uitbreiding van de programma’s voor antiretrovirale behandeling (ART), die nu ruwweg vijf miljoen mensen bereiken. Aidsorganisaties benadrukken dat de wereld op haar elan moet doorgaan om te vermijden dat de geboekte vooruitgang ondermijnd wordt.

Financiële crisis

Anton Kerr van de International HIV/AIDS Alliance zegt dat we ons op “een scharniermoment” bevinden. “Hiv is wat van de politieke agenda verdwenen, er is ook de financiële crisis geweest, het is daarom van cruciaal belang dat de Speciale Zitting de politieke wil op hoog niveau verankert en geld en verbintenissen mogelijk maakt voor de komende jaren.”

Groepen als de International HIV/AIDS Alliance benadrukken dat een behandeling met aidsremmers niet alleen een behandelingsmethode is maar ook een instrument om de overdracht van het virus tegen te gaan. Als een hivpositieve persoon een antiretrovirale therapie volgt, dan kan het risico dat hij zijn sekspartner met het virus besmet, met 96 procent dalen. Dat blijkt uit een rapport dat de Nationale Gezondheidsinstituten van de Verenigde Staten deze maand hebben gepubliceerd.

Een gelijkaardige studie die eind 2010 in het Britse tijdschrift The Lancet werd gepresenteerd, suggereerde dat het gelijktijdig opvoeren van behandeling en preventie nieuwe infecties met de helft kan doen dalen.

Kosten voor gezondheidszorg

“Een groei in de toegang tot antiretrovirale behandeling heeft niet alleen miljoenen levens gered, het heeft ook de overdrachtsgraad verminderd”, zegt Mara Kardas-Nelson van Artsen zonder Grenzen. “Als mensen vroeg antiretrovirale behandeling krijgen, dan heeft dit een impact op een hele gemeenschap, niet alleen op het individu.”

Wie aidsremmers krijgt, leeft ook gezonder, zegt Kardas-Nelson. “Dat haalt de daarmee samenhangende kosten voor gezondheidszorg naar beneden voor wat ziekenhuistijd en andere medicijnen betreft. Ze leven ook langer en kunnen economisch actiever zijn.”

Kardas-Nelson noemt het begrijpelijk dat de steun voor internationale kwesties gedaald is na de financiële crisis. Maar ze roept donoren op om ART-financiering als een investering op lange termijn te bekijken.

Ook voor Tido von Schoen-Angerer, directeur van Campagne Toegang tot Essentiële Medicijnen van Artsen zonder Grenzen, is de komende speciale zitting van Algemene Vergadering van cruciaal belang. “Met een goed beleid kunnen we het aantal mensen in behandeling verdrievoudigen zonder de kosten te verdrievoudigen. Maar als de belangrijkste donorregeringen een doelstelling voor behandeling niet steunen, dan zenden ze een duidelijk signaal dat ze niet van plan ooit greep te krijgen op deze pandemie.”

De speciale zitting, waarvan sommigen denken dat het de laatste in haar soort zal zijn, vindt plaats van 8 tot 10 juni.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.