Wereld snakt naar meer democratie

Regeringen moeten “de wil van het volk” tot uitdrukking brengen, vind een overweldigende meerderheid van meer dan 17.000 mensen die deelnamen aan een enquête in 19 landen. Veel bevraagden vinden dat hun eigen bestuurders hun voeten vegen aan dat democratische principe.
De inwoners van de 19 onderzochte landen zijn samen goed voor 59 procent van de wereldbevolking. Driekwart van de 17.525 ondervraagden vindt dat wat mensen willen meer invloed moet hebben op het bestuur van hun land dan nu het geval is. De kloof tussen gevoelde en gewenste democratie is het grootst in Egypte, Nigeria, Oekraïne, Mexico en de VS. Maar ook in Frankrijk en Groot-Brittannië vindt respectievelijk 77 en 73 procent van de bevraagden dat hun regering meer rekening moet houden met wat er bij de burgers leeft.   

De resultaten van de enquête werden maandag (12 mei) gepubliceerd op WorldPublicOpinion.org, de site van een organisatie die verbonden is met de Universiteit van Maryland.

Maar liefst 63 procent van de respondenten heeft de indruk bestuurd te worden door “een klein aantal belangengroepen die vooral voor zichzelf zorgen”. Die indruk leeft bijzonder sterk in Oekraïne, Mexico, de VS, Nigeria, Zuid-Korea en Argentinië. “Dat draagt bij tot het geringe vertrouwen dat regeringen wereldwijd genieten”, analyseert Steven Kull, de directeur van WPO. Alleen in China en Egypte heeft de meerderheid van de bevraagden de indruk dat de regering voor de hele bevolking werkt.

Gemiddeld was in de 19 onderzochte landen 85 procent van de respondenten het eens met het principe dat de autoriteit van een regering gebaseerd moet zijn op de wil van het volk. Dat beginsel maakt deel uit van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die dit jaar 60 jaar bestaa. Respondenten in landen met een eerder wankele democratische traditie als Nigeria, Indonesië en Turkije tonen zich daar sterker van overtuigd dan burgers uit landen als de VS en Frankrijk, waar democratie al lang een vanzelfsprekendheid is. De minst overtuigde respondenten wonen in India en Iran.

Regering zit fout



In elf landen vindt een meerderheid van de bevraagden dat hun regering enkel soms of helemaal niet op het goede spoor zit. De grootste ontevredenheid heerst in Zuid-Korea, Mexico, Argentinië en Oekraïne. In China zegt daarentegen 23 procent van de respondenten dat hun regering “bijna altijd” de juiste beslissingen neemt, terwijl dat voor 60 procent “meestal” is. Ook in Rusland is het vertrouwen in de regering groot.

Gemiddeld 84 procent van de bevraagden in de 19 landen is van oordeel dat bestuurders via verkiezingen moeten worden aangeduid. Het geloof in de stembusgang is heel groot in Indonesië, de VS en Polen, en veel minder uitgesproken in India, waar een derde van de respondenten een alternatief zou willen voor verkiezingen. Driekwart van de bevraagden in de 19 landen vindt dat bestuurders zich ook tussen de verkiezingen door moeten laten sturen door wat er bij de bevolking leeft, bijvoorbeeld via enquêtes.

Het onderzoek maakt deel uit van een reeks enquêtes waarmee WPO peilt naar de internationale houding tegenover de mensenrechten en andere thema’s. Uit eerdere onderzoeken  bleek dat er in de meeste landen veel steun is voor een vrije pers en nog meer voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tegelijk zitten steeds meer mensen met de impact van de economische globalisering in hun maag. Dat is vooral het geval in westerse landen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.