Wereldbank waarschuwt voor 'stille wouden'

De rijke biodiversiteit van Oost-Azië wordt zeer ernstig bedreigd. Van de oorspronkelijke bebossing is al 95 procent ten prooi gevallen aan ongebreidelde - vaak illegale - houtkap. Ook de dierenwereld wordt in alarmerend tempo uitgedund. Een woensdag uitgebracht rapport van de Wereldbank waarschuwt voor ‘stille wouden’, waar niet één dier meer voorkomt. Vooral China en Indonesië geven reden tot bezorgdheid.


De indrukwekkende economische groei van Oost-Azië - dit jaar wordt een groeicijfer van meer dan 7 procent verwacht – heeft geleid tot zeer ernstige milieuschade, stelt het Wereldbankrapport.De economische groei in Oost-Azië heeft de vraag naar natuurlijke rijkdommen vergroot. Het gevolg is dat de regio 95 procent van haar oorspronkelijke bebossing heeft verloren, dat individuele landen 70 tot 90 procent van hun oerwouden hebben verloren, en dat de ontbossing de schijnbaar onontkoombare fragmentarisering en teloorgang van natuurlijke habitats op het land en in zee nog steeds doet versnellen.

Wat de internationale financiële instellingen eveneens zorgen baart, is dat Oost-Azië ook een zeer belangrijke leverancier is voor de internationale handel in wilde dieren, zowel de legale als de illegale, en dat het tegelijk een zeer belangrijke afnemer is van producten op basis van wilde dieren, gaande van geneesmiddelen gemaakt van tijgerbotten tot haaievinnensoep.

We zijn bang dat de handel in wilde dieren de honderden miljoenen dollars tenietdoet die we in natuurbehoud gepompt hebben, zegt Tony Whitten, de grootste Wereldbankspecialist op het gebied van de biodiversiteit in Oost-Azië en de Stille Oceaan. Van 1999 tot 2004 heeft de Wereldbank in totaal 300 miljoen dollar geïnvesteerd in nieuwe fondsen ten voordele van de biodiversiteit in de regio. Die illegale handel stroopt de wouden leeg. Als we daar niet tegen optreden, zouden we, zelfs als we erin slagen sommige wouden te redden, wel eens ‘stille wouden’ kunnen overhouden: bossen zonder enig wild dier erin, aldus Whitten.

In 1995 kwamen de Wereldbank en de Wereldunie voor Natuurbehoud (IUCN) overeen een hele reeks samenwerkingen op poten te zetten, zowel op het politieke als op het operationele niveau. Gezamenlijke programma’s van Wereldbank en IUCN bestrijken nu de hele wereld.

In dit verband springt met name China - een van de ondertekenaars van het IUCN-verdrag in 1948 - ongunstig in het oog. De Chinese honger naar hout heeft een explosie in de illegale houtkap veroorzaakt. ‘Nu al een netto houtimporteur, doet China een steeds zwaarder beroep op internationale grondstoffenbronnen. Dit proces bedreigt de wouden in heel de regio van Oost-Azië en de Stille Oceaan”, aldus het rapport van de Wereldbank.

China’s toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie heeft de meeste invoerheffingen op hout doen vervallen. Dat wakkert de invoer nog aan, en stimuleert ook de snel groeiende Chinese export van houtproducten, gaande van houtpulp en papier tot meubels en interieurartikelen, waarvan het grootste deel naar de VS en de EU gaat.

Natuurbeschermers zijn echter nog bezorgder over de vernietiging van de tropische regenwouden in Zuidoost-Azië. De regenwouden in de laaglanden van Indonesië bijvoorbeeld, worden op dit ogenblik systematisch vernietigd door internationale bedrijven en illegale kappers, die gesteund worden door corrupte militaire en burgerlijke overheden, zegt het Wereldbankrapport nog. Indonesië is het meest biologisch diverse land ter wereld. Toch gaan er ieder jaar nog steeds één à twee miljoen hectare regenwoud verloren door illegale houtkap en erosie. De vele en gevarieerde pogingen om deze aderlating op enig betekenisvol niveau te stelpen, zijn tot dusver mislukt.’ (HJ/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.