'Wetenschappers moeten ontwikkelingsbeleid mee uitstippelen'

Wetenschappers moeten een centrale rol gaan spelen in het uitstippelen van het ontwikkelingsbeleid van regeringen. Dat staat in het nieuwe rapport ‘Innovatie: Kennis toepassen in Ontwikkeling’, opgesteld door de werkgroep Wetenschap, Technologie en Innovatie van het VN-Millenniumproject.
Het nieuwe VN-rapport hekelt het monopolie van economen als beleidsadviseurs inzake ontwikkeling en benadrukt het belang van wetenschap en technologie. Economisch advies zal altijd belangrijk blijven voor beleidsmakers die het ontwikkelingsbeleid bepalen, zegt Calestous Juma van de universiteit van Harvard, coauteur van het rapport. Maar in een kenniseconomie hebben leiders en regeringen steeds meer nood aan wetenschapsadviseurs om op de hoogte te blijven van nieuwe technologische ontwikkelingen.

Wetenschap draagt bij tot snellere ontwikkeling. Heel wat regeringen houden daar geen rekening mee. De huidige beleidsstructuren gaan volgens Juma terug op gedateerde economische modellen. Vroeger dacht men dat land, arbeid en kapitaal de belangrijkste bronnen waren voor economische verandering. Maar vandaag zijn wetenschap en technologie de stuwende kracht achter economische transitie. Om efficiënt te zijn moeten wetenschap, technologie en innovatie volgens het rapport het hart van het industrieel, landbouw- en dienstenbeleid gaan uitmaken.

Regeringen krijgen in het rapport de raad om wetenschappelijke en technologische adviesinstituten op te zetten of te verbeteren. Verder moeten volgens de auteurs kennisinstituten zoals universiteiten direct ingeschakeld worden ten dienste van gemeenschapsontwikkeling. De overheid kan ook industriële of infrastructuurprojecten opzetten om technologische innovatie te promoten.

Het rapport haalt een reeks voorbeelden aan van landen die erop zijn vooruit gegaan nadat ze wetenschappers een centrale rol hadden toebedeeld in de besluitvorming. Maleisiës transformatie van grondstoffenleverancier tot een gediversifieerde economie die ook elektronica en technologische diensten exporteert, is bijvoorbeeld het gevolg van zo een ontwikkeling. Het kabinet van de Maleisische premier stemt de nationale ontwikkelingsdoelen af met de Maleisische Academie van Wetenschappen (ASM), die in de jaren tachtig is opgezet.

Een ander voorbeeld is Chili, dat vroeger grotendeels afhankelijk was van zijn kopervoorraden. De voorbije tien jaar is de Chileense economie snel gegroeid, zegt Juma. Die groei werd aangedreven door de Chileense Stichting, een ngo die nieuwe technologieën in Chili introduceert om nieuwe bedrijven op te zetten. Dat is een goed voorbeeld van het gebruik van bestaande technologie en de aanpassing van geïmporteerde technologie aan de lokale economie.

Het VN-Millenniumproject, dat het rapport ‘Innovatie: Kennis toepassen in Ontwikkeling’ heeft opgesteld, is door VN-secretaris-generaal Kofi Annan in het leven geroepen om advies te geven bij de implementatie van de Millenniumdoelen (MDG). De acht duidelijk omschreven doelstellingen, waaronder het reduceren van armoede, honger, ziektes, ongeletterdheid, milieuvervuiling en discriminatie van vrouwen, moeten tegen 2015 gerealiseerd zijn. Later deze maand brengt het VN-Millenniumproject een rapport uit over strategieën om de doelstellingen te halen. (KC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.