Wetsvoorstel wil ‘illegal aliens’ van de baan

De Amerikaanse senaat gaat deze week in debat over een wetsvoorstel om het migratie- en asielbeleid aanzienlijk te verstrengen. Als de zogenaamde Real ID-wet erdoor komt, wordt het voor honderdduizenden illegalen in de VS onmogelijk om zich via een officieel rijbewijs in te schrijven in de samenleving.

De Real ID-wet zet bijzonder veel kwaad bij de Mexicaanse gemeenschap in de VS. De wet wil er onder meer voor zorgen dat mensen geen rijbewijs meer kunnen krijgen als ze geen identiteitskaart kunnen voorleggen. Ze zouden hoogstens nog een ‘driving privilege card’ krijgen, waarop in rode letters staat niet te gebruiken als wettelijke identificatie.

Dat heeft verregaande gevolgen voor honderdduizenden illegalen voor wie het rijbewijs in de praktijk een toegangsticket is tot de Amerikaanse samenleving. Een rijbewijs is in de VS voldoende om een bankrekening te openen of deel te nemen aan de verkiezingen.

Volgens veel Hispanics is de wet racistisch. Je werkt, je betaalt net als iedereen belastingen en toch krijg je het stempel tweederangsburger”, zegt John Florez, een mensenrechtenactivist uit Salt Lake City. Waar het om draait is puur racisme.

De ‘Real ID-wet’ wil ook de grenscontrole en de asielprocedure versterken. Met name een drie kilometer lange opening in de Amerikaans-Mexicaanse grens in San Diego zou gedicht worden. De criteria voor asiel zouden aanzienlijk nauwer worden.

Driekwart van de Amerikaanse kiezers steunt een ander soort hervormingen, zeggen de American Immigration Lawyers Association (AILA) en het Nationaal Migratieforum. De drukkingsgroepen organiseerden een opiniepeiling bij 800 Amerikanen waaruit blijkt dat de Amerikaanse kiezers klaar zijn voor een hervorming die streng én rechtvaardig is.

Drie op vier Amerikanen steunen maatregelen als familiereünie, regularisatie en het toekennen van een rijbewijs, aldus de peiling. Meer dan 80 procent zegt dat een immigrant een Amerikaans staatsburgers mag worden als hij of zij werk heeft, belastingen betaalt en Engels leert.

We wilden eens weten wat het Amerikaanse volk echt denkt over migratie, een thema dat behoorlijk opgeblazen wordt in de media, zegt Judith Golub van AILA. De peiling bevestigt wat we dachten: de Amerikaanse kiezer is klaar voor een verregaande hervorming van het immigratiebeleid.

Amper 5 procent van het Amerikaanse electoraat vindt migratie het belangrijkste politieke thema. Of politici een standpunt innemen voor of tegen migranten beïnvloedt dan ook nauwelijks de keuze van de kiezer. De Real ID-wet levert geen stemmen op, zo beweert AILA.

James Sensenbrenner, de Republikein die achter de wet zit, zegt dat meer stemmen trekken niet zijn bedoeling is. Een strengere wetgeving is dringend nodig om dat “terroristen onze asielprocedure misbruiken”, zegt Sensenbrenner. Volgens zijn tegenstanders heeft de initiatiefnemer van de Real ID-wet geen oog voor de collaterale schade zijn werkstuk kan aanrichten bij de 10 miljoen illegale migranten en hun families.

Het Witte Huis en de Republikeinen in de senaat, lijken niet gewonnen voor het verregaande wetsvoorstel. Zowel president George W. Bush als Bill Frist, de leider van de Republikeinen in de senaat, zeggen dat ze een meer omvattende aanpak van de problematiek willen. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.