World of Warcraft helpt pandemie bestrijden

Een nieuw karakter dat in september 2005 geïntroduceerd werd in het online computerspel “World of Warcraft”, heeft wetenschappers kunnen helpen om na te gaan hoe en hoe snel een virus zich verspreidt.
Het nieuwe karakter Hakkar, dat bedoeld was om de meer geoefende spelers nieuwe uitdagingen te bieden, bleek alle andere spelers en dieren in het spel te besmetten met “corrupt bloed”. De toen vier miljoen spelers leverden wetenschappers veel informatie over de onvoorspelbare menselijke reacties bij het uitbreken van een dergelijke infectie.
De dichtbevolkte steden in de fantasiewereld raakten snel besmet, er vielen veel doden en er ontstond sociale chaos. De maker van het spel die het nieuwe karakter introduceerde, Blizzard Entertainment, voegde quarantainemaatregelen in en kon uiteindelijk de verspreiding van het virus afremmen door Hakkar anders te programmeren.
Wetenschappers publiceren hun onderzoek volgende maand in The Lancet. “Door deze spelletjes te gebruiken krijgen we inzicht in de ongelofelijke complexiteit van de verspreiding van ziekten in sociale groeperingen”, zeiden de auteurs van het onderzoek, Eric Lofgren en Nina Fefferman, tegen de Britse krant The Times.
In maart 2007 publiceerde de Israëlische arts Ran Balicer al een artikel in het vakblad “Epidemiology” waarin hij parallellen trok tussen de uitbraak van het SARS-virus en het virus in World of Warcraft. Balicer suggereerde dat dergelijke spelletjes het ideale model vormen om de verspreiding van infecties te onderzoeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.