BRICS-bedrijven doen miljardenzaken

Bedrijfsleiders uit de BRICS-landen willen onderlinge contracten afsluiten ter waarde van zo’n 2,8 miljard euro. Dat zeiden ze op een bedrijfsbijeenkomst van de BRICS deze week in Brazilië.

  • CC Blog do Planalto Het doel van de BRICS-top in Fortaleza was om 2,8 miljard euro aan zaken te beklinken in strategische sectoren zoals landbouw, infrastructuur, logistiek, informatietechnologie, gezondheid en energie. CC Blog do Planalto

Dinsdag vond in de noordoostelijke Braziliaanse stad Fortaleza de zesde top plaats van de BRICS-groep (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika). Voorafgaand aan die top was er een bijeenkomst voor bedrijfsleiders. Het doel van de meeting was om 2,8 miljard euro aan zaken te beklinken in strategische sectoren zoals landbouw, infrastructuur, logistiek, informatietechnologie, gezondheid en energie.

Complementaire economieën

De leden van de BRICS vertegenwoordigen “een enorme complementariteit” en alle landen hebben er baat bij die ten volle te benutten, vindt Marcos Jank, directeur bedrijfszaken van BRF, een Braziliaanse vleesmultinational. “China heeft een gigantische markt. Brazilië heeft een grote voorraad grondstoffen en veel vruchtbare grond, waarmee het land aan de vraag van grote bevolkingsgroepen kan voldoen”.

Critici zeggen dat het om onevenwichtige handel gaat, omdat de Braziliaanse export zich bijna uitsluitend toelegt op ruwe grondstoffen zoals soja en ijzererts, en afgewerkte producten importeert uit China.

Maar, zegt Jank, nieuwe handelsdeals maken het juist mogelijk om meer toegevoegde waarde te creëren in Brazilië. Zo zou China rechtstreeks vlees kunnen importeren uit Brazilië, in plaats van enkel soja voor de eigen vleesproductie.

“Meer vrije markt”

Een groot obstakel voor de verdere economische integratie van de BRICS-landen zijn volgens Jank allerlei handelsbarrières zoals toltarieven, subsidies en andere protectionistische mechanismen die een invloed hebben op handel, vooral in landbouwproducten. Hij pleit voor een meer vrijgemaakte markt.

Volgens cijfers van de Wereldhandelsorganisatie vertienvoudigde de handel tussen de vijf landen tot zo’n 200 miljard euro tussen 2002 en 2012. Het aandeel van de BRICS in de wereldhandel verdubbelde procentueel tussen 2001 en 2011, van 8 naar 16 procent.

“Wat de BRICS bindt, is hun macht”, aldus Narinder Wadhwa, ceo van SKI Capital Services uit India. De BRICS vertegenwoordigen 46 procent van de wereldbevolking, die op 26 procent van het aardoppervlak woont. Hun koopkracht is samen groter dan die van de Verenigde Staten of de Europese Unie, “zodat het logisch is dat ze ook een grotere deelname vragen binnen internationale beslissingsorganen”, zegt Wadhwa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.