"Grootste NSA-onthullingen moeten nog komen"

De grootste onthullingen rond de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA moeten nog komen, waarschuwt de voormalige Guardian-journalist Glenn Greenwald in een interview met de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

CC BY-SA Lia De Paula

Glenn Greenwald

Greenwald, de journalist die de eerdere onthullingen van Edward Snowden publiceerde in The Guardian, zegt in het interview dat er “nog veel meer verhalen aan zitten te komen” op basis van de geheime documenten van die Snowden in handen heeft.

“Een aantal van de grootste verhalen moet nog verteld worden”, zegt hij. Daarbij is een belangrijk thema dat nog niet gepubliceerdis omdat dat “erg complex is”, maar “ik denk dat het mee zal spelen in de manier waarop dit hele verhaal herinnerd zal worden in de komende jaren. Het biedt antwoord op enkele van de centrale vragen over hoe de afluisterpraktijken uitgevoerd worden.” Meer details geeft Greenwald niet.

Hij heeft het wel uitvoerig over de toestand van Snowden zelf, die tijdelijk asiel kreeg in Rusland. De journalist heeft nog regelmatig contact met Snowden, die het volgens hem erg goed stelt. “Van alle mensen die ik ken in mijn leven, is hij degene die het meeste vrede met zichzelf heeft en die waarschijnlijk het gelukkigste is”, zegt hij. “Hij vertelde me onlangs dat hij elke avond kan gaan slapen in de kennis dat hij actie ondernomen heeft om zijn principes te verdedigen.”

Greenwald benadrukt ook nog dat, ondanks beschuldigingen van de Amerikaanse overheid, “nog niemand gewond werd als gevolg van de onthullingen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.