Amerikaanse regering wil veel meer geld voor ontwikkelingssamenwerking

De Amerikaanse regering wil volgend jaar ruim 3 miljard dollar extra uitgeven aan buitenlandse hulp, een stijging met 17 procent tegenover dit jaar. President George W. Bush heeft het parlement meer geld gevraagd voor de strijd tegen aids en voor hulp aan landen die economische en politieke hervormingen doorvoeren. Analisten betwijfelen of het Congres toestemt. Vooral de Republikeinen hebben het moeilijk met het almaar oplopende begrotingstekort.






Volgens de begroting waarover het Amerikaanse parlement zich nu buigt, zullen de VS volgend jaar 3,2 miljard dollar uitgeven aan programma’s tegen aids en andere besmettelijke ziekten. Dat is 300 miljoen dollar meer dan dit jaar. Van dat bedrag gaat maar 300 miljoen dollar naar het door de VN beheerde Wereldwijd Fonds tegen Aids, Tuberculose en Malaria. Vorig jaar had het Amerikaanse parlement nog ingestemd met een bijdrage van 435 miljoen voor het Fonds.

Bush vraagt verder drie miljard dollar voor het Millennium Challenge Account (MCA), een twee jaar geleden opgezet programma voor een tiental arme landen die hebben ingestemd met de verregaande politieke en economische hervormingen die de VS voorschrijft. Het MCA-initiatief is slecht uit de startblokken gekomen: het heeft nog nauwelijks geld versluisd naar de landen waarop het mikt. De kans lijkt dan ook groot dat het Amerikaanse parlement hier het mes hanteert. Vorig jaar keurde het parlement 1,5 miljard dollar goed voor de werking van het MCA in 2005, terwijl de regering-Bush 2,5 miljard dollar had gevraagd.

De Amerikaanse regering wil ook honderden miljoenen dollar meer uitgeven voor de bijstand aan vluchtelingen en migranten en noodhulp bij rampen. Ze vraagt ook 270 miljoen dollar voor “transitie-initiatieven, een nieuw programma om “fragiele” landen als Ethiopië, Sudan, Afghanistan en Haïti bij te staan. Als de regering haar zin krijgt, komt er ook veel meer geld voor VN-vredesoperaties. Daarvoor is nu in het budget ruim 1 miljard dollar ingeschreven, terwijl het Congres vorig jaar maar 483 miljoen dollar toestond.

Voor de traditionele ontwikkelingssamenwerking zit er geen verhoging in. Er komen wel belangrijke verschuivingen, waardoor sommige begrotingsposten er bekaaid af komen. Voor de programma’s om de kindersterfte terug te dringen, waarvoor de VS dit jaar nog 1,53 miljard dollar over hebben, is volgend jaar maar 1,25 miljard dollar ter beschikking. Langetermijnprogramma’s op het vlak van onderwijs, milieu, water en sanitaire voorzieningen vallen terug van 1,5 tot 1,15 miljard dollar. Op de bijdragen aan internationale organisaties als het VN-Kinderfonds Unicef en het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) wordt 47 miljoen dollar bespaard.

In het totaal vraagt de Amerikaanse regering voor 2006 22,9 miljard dollar voor buitenlandse hulp. Ontwikkelingsorganisaties wijzen erop dat Bush ver onder een belofte uit 2002 blijft om de begroting voor ontwikkelingssamenwerking tegen 2006 met 50 procent op te trekken.

De hele begroting voor 2006 die het Congres heeft voorgelegd gekregen, bedraagt 2.570 miljard dollar. Het is een spaarbegroting: vooral onderwijs, gezondheidszorg en milieuzorg moeten het met minder stellen. Voor Defensie en Binnenlandse Veiligheid is er wel meer geld. Bush wil in 2006 420 miljard dollar uitgeven aan Defensie. In dat bedrag zit dan nog de 80 miljard dollar niet vervat die nodig zijn om de militaire operaties in Irak en Afghanistan voort te zetten. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.