Amnesty houdt Brazilië meer dan ooit in de gaten

Nu Brazilië zich ontpopt tot een grootmacht, houdt Amnesty International het land meer dan ooit in de gaten. Vooral het geweld in de armenwijken van Rio en de werken voor het WK voetbal en de Olympische Spelen baren de mensenrechtenorganisatie zorgen.

Amnesty International heeft sinds kort een kantoor in Brazilië. De keuze viel op Rio de Janeiro.

“We gaan op drie grote assen werken”, zegt Atila Roque (52), directeur Brazilië van Amnesty International. “De eerste is de situatie in de gevangenissen, de openbare veiligheid en justitie. Ten tweede, de link tussen ontwikkeling en rechten, zoals de hervorming van de openbare ruimte als gevolg van het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. En ten derde, de impact van de grote infrastructuurwerken op de rurale en inheemse bevolking, zoals de bouw van grote waterkrachtcomplexen.”

Favela’s in Rio

Het belangrijkste veiligheidsprobleem vormen de milities in de armenwijken (favela’s) van Rio, zegt Roque. “Deze misdaadgroepen hebben een rechter gedood en parlementslid Marcelo Freixo bedreigd. Dat baart ons zorgen. We gaan van de staat eisen dat ze de veiligheid garandeert van hem en van iedereen die zich in een gelijkaardige situatie bevindt. De mensenrechtenactivisten bevinden zich in een zeer kwetsbare situatie in Brazilië. Er is een gevoel van straffeloosheid, en er heerst ook een grote ongevoeligheid in de samenleving: men aanvaardt de situatie alsof het normaal is.”

Over de Pacificerende Politie-eenheden (UPP), die sinds 2009 de drugs- en misdaadbendes uit de favela’s trachten te krijgen en een permanente politiebezetting combineren met een reeks sociale programma’s, is Roque positief. “Het is een vernieuwend initiatief. Het verlegt de klemtoon van repressie naar preventie en burgerinformatie. Het verdient onze aandacht en ons respect, maar het is een noodactie, het is geen ruime hervorming van de openbare veiligheid, dat een kritiek domein is.”

Amnesty International gaat ook meer controleren hoe Brazilië zich op internationaal vlak inzet voor de mensenrechten. Zo zal de organisatie toezien op de “positionering van Brazilië in diverse internationale zaken, bijvoorbeeld ten aanzien van Iran en Syrië.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.