Derde sterfgeval in Bulgaarse protestgolf

In het Bulgaarse stadje Radnevo is een derde Bulgaarse man overleden aan zijn verwondingen nadat hij zichzelf vorige maand in brand had gestoken. Het is al de derde dodelijke zelfverbranding in Bulgarije op enkele weken tijd. De Bulgaarse bevolking protesteert al wekenlang tegen de stijgende armoede, corruptie en torenhoge energieprijzen in het armste land van de Europese Unie. Zondag kwamen in verschillende Bulgaarse steden opnieuw duizenden mensen op straat.

  • CC Tourbillon Demonstranten in de Bulgaarse hoofstad Sofia op 24 februari 2013. CC Tourbillon
  • CC Tourbillon Een kaart die de protest-activiteit van de Bulgaarse protesten uit 2013 weergeeft. In de rode regio’s kwamen de meeste mensen op straat in februari 2013. CC Tourbillon

De Bulgaren protesteren al weken tegen de stijgende armoede, corruptie, vriendjespolitiek, privatisering van bedrijven en de torenhoge energieprijzen. Door de toenemende druk op de overheid nam de rechtse Bulgaarse regering onder leiding van de eerste minister Boyko Borisov vorige maand ontslag. De verkiezingen van juli dit jaar worden nu vooruitgeschoven naar mei, om snel een einde te maken aan de politieke crisis in het land.

Derde fatale zelfverbranding

Op 26 februari overgoot Ventsislav Vasilev zichzelf met olie en stak hij zich in brand voor het gemeentehuis van het stadje Radnevo. Hij deed dat om te protesteren tegen de huidige economische en politieke toestand in Bulgarije. De 53-jarige werkloze vader van vijf kinderen overleed zondag aan zijn verwondingen, meldt France24.

Midden februari kwam ook een Bulgaar om het leven nadat hij zichzelf in brand had gestoken, al beweert de Bulgaarse politie dat de man schizofreen was. ‘Tot dusver hebben twee mensen zichzelf in brand gestoken’, vertelt ook Hristo Hristov, persvoorlichter van de Europese Commissie in Bulgarije, aan MO*. De beruchtste zelfverbranding is die van de 36-jarige protesteerder Plamen Goranov, die zichzelf in brand stak op 20 februari nabij het gemeentehuis van de stad Varna. De demonstrant uit de havenstad aan de Zwarte Zee overleed op 3 maart, de Bulgaarse Bevrijdingsdag, en groeide daarmee uit tot symbool van het protest in Bulgarije.

Treinstations geviseerd

Zondag waren er alweer betogingen in verschillende steden verspreid over het land, nu al voor de vierde zondag op rij. Mensen kwamen deze keer vooral de straat op om hun ongenoegen te uiten over de privatisering van de vrachtafdeling van de nationale spoorwegmaatschappij. Mensen zijn ook misnoegd over het buitenlands beheer van infrastructuur. Dat resulteert in de roep om drie distributiebedrijven van elektriciteit te nationaliseren, meldt The Sofia Globe.

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia trokken verschillende groepen demonstranten door de stad. Ze hielden een minuut stilte ter nagedachtenis van Vasilev. De mensen droegen spandoeken mee met daarop leuzen als “Weg met de maffia”, meldt France24. De demonstranten trokken ook naar het centraal station van Sofia om het spoorverkeer te verstoren. Dat lukte echter niet omdat de treintoestellen verplaatst waren naar buiten het station en de passagiers daar aan boord konden.

In de oostelijke stad Varna kwamen ongeveer 5.000 mensen de straat op en ook zij trokken richting het station. In het zuidwesten van het land kon de politie niet verhinderen dat misnoegden een belangrijke snelweg richting Griekenland blokkeerden.

De burgemeester van de havenstad Varna, Kiril Yordanov, diende vorige week al zijn ontslag in na de aanhoudende protesten van de bevolking. Ook in Sofia en Plovdiv zouden betogers het ontslag van de plaatselijke burgemeester eisen. In Plovdiv zouden mensen onder andere woedend zijn over een voorstel van het stadsbestuur om de lokale taksen met 35 procent te laten toenemen, schrijft The Sofia Globe.

Positieve impact op het land

Volgens de Bulgaarse president Rosen Plevneliev kunnen de aanhoudende protesten een positieve verandering voor het land inluiden. ‘Ik zou erg blij zijn als de burgerlijke energie die zich heeft verzameld in de Bulgaarse straten het land in positieve zin zou veranderen’, zegt de president. Plevneliev zei ook dat een levendig maatschappelijk middenveld een van de belangrijkste zaken is van een democratisch land. ‘Wanneer politici falen, moeten burgers handelen’, aldus de president volgens het Bulgaarse persagentschap Novinite.com.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.