'Drugsgrond' wordt herverdeeld onder boeren

De Colombiaanse overheid heeft beslag gelegd op meer dan 100.000 hectare grond van drugsbazen. Het land wordt herverdeeld onder kleine boeren en families die ontheemd raakten als gevolg van de decennialange burgeroorlog.

Het landhervormingsprogramma moet de komende vier jaar uitgevoerd worden. Het Nationale Narcotica Directoraat (DNE) onteigende grond van drugssmokkelaars en kocht nog eens 40.000 hectare. De nieuwe Landwet die vorig jaar december door het parlement werd aangenomen, maakt het mogelijk grond te onteigenen als de eigenaar het op illegale wijze verkregen heeft of als er verboden producten worden verbouwd.

De nieuwe eigenaren worden financieel ondersteund bij het ontwikkelen van de grond. Ze kunnen een subsidie krijgen van maximaal 30 procent van de waarde van de landbouwprojecten die ze van plan zijn op te zetten. Het programma besteedt veel aandacht aan begeleiding, zodat de boeren ook daadwerkelijk hun producten op de internationale markt kunnen krijgen, zei minister van Landbouw Carlos Cano eind mei, bij de verdeling van de eerste percelen.

In mei werd 560 hectare, voorheen in het bezit van drugsbaas Jairo Correa, verdeeld onder 61 families in La Dorada in het middenwesten van het departement Caldas. De nieuwe eigenaren, die voorheen voor Correa werkten, zetten een coöperatie op om nieuwe landbouwprojecten te ontwikkelen. De tweede overdracht staat voor deze maand gepland. Het gaat om 2.800 hectare in het zuidelijke departement Caquetá.

Stephen Suhner, die met steun van het VN-Instituut voor Onderzoek en Sociale Ontwikkeling (UNRISD) een boek schreef over het onderwerp, vindt het programma van de regering van Alvaro Uribe een prijzenswaardig initiatief. De Colombiaanse boeren produceren volgens de uit Zwitserland afkomstige onderzoeker erg efficiënt, en weten goed hun weg te vinden op de nationale en internationale markt. Ze werden tot nu toe echter sterk belemmerd door een gebrek aan grond. Een andere hindernis was volgens Suhner het gebrek aan aanvullende overheidssteun, zoals de mogelijkheid tot goedkope leningen, technische bijstand en breedgedragen agrarische hervorming.

Het is niet exact bekend hoeveel Colombiaanse grond in handen is van drugssmokkelaars, linkse guerrillastrijders en rechtse paramilitairen. Maar het is volgens analisten wel duidelijk dat deze groepen zich de afgelopen dertig jaar door middel van intimidatie vele hectares grond hebben toegeëigend. Volgens ARLAC, de Latijns-Amerikaanse Vluchtelingen Associatie, raakten 2,5 miljoen Colombiaanse boeren hun land kwijt en werden ze als gevolg daarvan gedwongen naar de steden te migreren. Bijna de helft van het productieve land is eigendom van 0,2 procent van de bevolking. Colombia telt 44 miljoen inwoners. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.