Filipijnse dokters zijn liever verpleger in het buitenland

Volgens Filipijnse experts is de braindrain van medisch personeel uit hun land nog nooit zo alarmerend geweest als vandaag. Een nieuwe trend is dat Filipijnse artsen zich omscholen als verpleegkundigen om hun geluk in het buitenland te beproeven.








De Filipijnen zijn wereldwijd de grootste leverancier van verpleegkundigen aan andere landen en komen na India op de tweede plaats als leverancier van dokters. Dat meldt de Filipijnse Overzeese Tewerkstellingsvereniging (POEA), een overheidsinstelling. In 2002 verlieten 13.000 medisch geschoolde Filipijnen hun land om elders te gaan werken. De vereniging spreekt van een stijgende trend sinds 1994.

Het fenomeen was nog nooit zo alarmerend als vandaag, zegt dokter Jaime Galvez-Tan de directeur van het Nationaal Instituut voor Gezondheid in de Filipijnen. Niet alleen verpleegkundigen verlaten het land, maar ook artsen kiezen voor een carrièrewissel en scholen zich om tot verplegers.

Op 11 december vorig jaar namen minstens 18.000 kandidaten deel aan testen van de examencommissie van de regering die bevoegd is voor het uitschrijven van licenties aan Filipijnse verpleegkundigen. Precieze cijfers over hoeveel deelnemers al een medisch diploma hadden zijn er niet, maar volgens een arts van de examencommissie zaten alleen al in zijn examengroep 450 dokters.

In augustus 2004 vertrok het voormalig hoofd van de spoedgevallendienst van een topziekenhuis net buiten Manilla naar Canada, waar hij nu als verpleger werkt. Vier maanden daarvoor verliet ook topchirurg Emil Reyers Jacinto de Filipijnen om in het buitenland zijn geluk te beproeven als verpleegkundige. Opiniemakers noemden zijn beslissing toen een uitverkoop. Bij het vertrek van Jacinto meldde de POEA dat naar schatting 4.000 Filipijnse dokters zich al hadden omgeschoold tot verpleegkundigen. Verpleegkundescholen in de Filipijnen hebben zelfs speciale programma’s opgezet om dokters om te scholen.

Verpleegkundigen uit de Filipijnen, een land met 80 miljoen inwoners, zijn intussen actief in meer dan 30 landen. In 2004 belandden de meesten in Groot-Brittannië, Koeweit en de VS. Filipijnse verpleegkundigen kunnen wereldwijd ingezet worden, schrijft Galvez-Tan in een paper over braindrain. Ze maken goede kansen om in het buitenland werk te vinden omdat de curricula van medische onderwijsprogramma’s grote parallellen vertonen met die in landen in het Noorden.

Volgens Galvez-Tan is de exodus van Filipijnse verpleegkundigen toe te schrijven aan socioculturele en economische factoren, politieke instabiliteit, slechte werkomstandigheden en het regeringsbeleid van export van arbeid. De vraag naar verpleegkundigen is vooral hoog in ontwikkelde landen, waar de vergrijzende bevolking steeds meer nood heeft aan gezondheidsdiensten. Galvez-Tan: De Filipijnen zullen nooit kunnen concurreren met de salarissen en betere kansen in ontwikkelde landen, maar de regering mag deze braindrain niet tolereren. Het is hoog tijd dat er maatregelen komen om deze gezondheidsbedreigende situatie aan te pakken. (KC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.