Hooggerechtshof geeft Republikeinen duwtje in de rug

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een klacht afgewezen tegen een wet in de VS-staat Indiana die kiezers verplicht zich te identificeren met een overheidsdocument waarop een foto staat. Volgens de Democraten hebben jonge kiezers, zwarte kiezers en bejaarden of gehandicapten niet altijd een rijbewijs of paspoort.
Het vonnis van maandag is het voorlopig eindpunt van een tweestrijd tussen Democraten en Republikeinen. Volgens de Republikeinen zijn strengere controles nodig om verkiezingsfraude te voorkomen. De Democraten vinden dat de maatregel discriminerend is voor kiezers uit kwetsbare groepen, die normaal meer geneigd zijn voor de Democraten te stemmen.

Een twintigtal VS-staten hebben strengere wetten ingevoerd voor de identificatie van kiezers. De regels zijn het strengst in Indiana, Georgia en, in mindere mate, Florida. In andere staten volstaat vaak een kredietkaart, een studentenkaart of een rekening van de watermaatschappij als identiteitsbewijs.

“Geen overdreven last”



Volgens de zes van de negen rechters die vonden dat de wet in Indiana niet indruist tegen de grondwet, en heeft de staat een “legitiem belang” bij het voorkomen van fraude. De identiteitspapieren die de kiezers moeten voorleggen zijn volgens de rechters geen “overdreven last voor om het even welke groep van kiezers”.

Die mening wordt niet gedeeld door David Souter, een van de drie rechters die meende dat de regels voor tienduizenden kiezers niet vanzelfsprekend zijn en dat “een significant percentage wordt afgeschrikt om te gaan stemmen.” Volgens Souter heeft Indiana ook onvoldoende aangetoond dat fraude er een reëel probleem is.

“Deze beslissing staat in de weg van de basisrechten van Amerikaanse burgers, met name de armen, de bejaarden en de mensen met een handicap”, verklaarde de Democratische voorzitster van het Amerikaanse Lagerhuis, Nancy Pelosi.

De Democraten maken zich vooral zorgen omdat een recordaantal jongeren zich hebben laten registreren om deel te nemen aan de voorverkiezingen tussen Barack Obama en Hillary Clinton. Uit onderzoek in Indiana is gebleken dat 20 procent van de kiezers tussen 18 en 34 jaar geen paspoort of rijbewijs heeft. Hetzelfde geldt voor 18 procent van de zwarte kiezers en 13,3 procent van alle kiezers.

“Iedereen heeft stemrecht”



“Miljoenen mensen hebben niet de papieren die deze wet voorschrijft om te gaan stemmen”, zegt Kathryn Kolbert, voorzitter van de progressieve burgerrechtenorganisatie People for the American Way Foundation (PAWF). “Ik denk aan bejaarden die geen auto hebben, studenten, mensen met een laag inkomen of een handicap. Toch hebben al die mensen stemrecht.”

De Republikeinen hebben het moeilijk om te bewijzen dat verkiezingsfraude een echt probleem is. “Het is min of meer een geloofskwestie dat fraude ervoor zorgt dat we verkiezingen verliezen”, zei Royal Masset, voormalig politiek directeur van de Texaanse Republikeinen, vorig jaar in de krant Houston Chronicle. De strengere regels voor de identificatie van kiezers zouden het resultaat van de Democraten volgens hem twee tot drie procent lager kunnen doen uitvallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.