Kenia werft 6000 extra zorgverleners aan

De Keniaanse overheid zei dinsdag dat ze de komende drie jaar 6000 extra zorgverleners gaat aanwerven. Hiermee wil minister van Gezondheidszorg Anyang’ Nyong’o het tekort in de sector beperken.
In het totaal werken 35.000 zorgverleners in opdracht van het Keniaanse ministerie van Gezondheid. Volgens de Keniaanse krant The Nation stappen jaarlijks 123 dokters en 500 verplegers over naar de private sector of wijken uit naar het buitenland, op zoek naar betere kansen. De Nederlandse organisatie voor gezondheid in ontwikkelingslanden, Wemos, schreef in 2006 zelfs dat ‘het Keniaans ministerie van Gezondheidszorg elk jaar 6000 artsen opleidt in publieke ziekenhuizen en dat 90 procent hiervan in het buitenland gaat werken.’
Nogal wat Keniaanse dokters migreren naar Zuid-Afrika -dat op zijn beurt artsen ziet vertrekken naar Canada, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Australië. De migratie zorgt voor een grote druk op openbare gezondheidscentra, vooral in landelijke gebieden. ‘Meer dan 1000 gezondheidscentra in landelijke gebieden zijn onderbemand,’ volgens de Keniaanse minister.

Voor een handvol dollars


Volgens de krant The New York Times verdient een geneesheer die voor de Keniaanse overheid werkt tussen de 40 en 100 dollar per week. Nyong’o beloofde de salarissen van zorgverleners jaarlijks te herzien om de uittocht naar het buitenland tegen te gaan. De toegang tot de gezondheidszorg zal ook verbeterd worden. ‘Maar dit kan ik niet zomaar ineens oplossen,’ zegt hij op de nieuwssite Daily Nation.

Eén dokter voor 120.000 inwoners


‘Uit cijfers van het ministerie blijkt dat er grote verschillen zijn in de verhouding van het aantal dokters per inwoner, afhankelijk van het gebied. In Midden-Kenia zijn er 190 dokters, concreet betekent dit 1 dokter voor 20.715 inwoners,’ meldt de site African Science News Service. In het noordoosten van het land wonen maar 9 dokters, goed voor 1 dokter voor 120.823 Kenianen. Vlaanderen telt 329 artsen per 100.000 inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.