Opstoot van knokkelkoorts in Brazilië

In de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro is een nieuwe opstoot van knokkelkoorts (dengue) vastgesteld. Het gaat om een virustype dat meer dan twintig jaar niet meer was opgedoken.

Volgens het laatste rapport van de gezondheidsdiensten van de deelstaat zijn dit jaar al 45.489 gevallen geregistreerd, waarvan de helft in de stad Rio de Janeiro. Er stierven ondertussen 35 mensen aan de ziekte.

Mensen krijgen dengue door de prik van de Aedes aegypti, een muggensoort die zich voortplant in waterreservoirs in tropische en subtropische gebieden. De denguepatiënt vertoont hoge koorts, hevige hoofdpijn, een verlies van eetlust, huiduitslag op borst en benen, misselijkheid en braken. Een klein percentage van de besmette mensen krijgt uiteindelijk hemorragische koorts (‘dengue hemorrhagic fever’ of DHF), die dodelijk kan zijn. Vooral kinderen zijn vatbaar voor DHF.

Denguevirus 4

Volgens Alberto Chebabo, directeur besmettelijke ziektes van het universitair ziekenhuis Clementino Fraga Filho (HCFF), zijn de meeste gevallen in Rio de Janeiro veroorzaakt door het denguevirus 1, een type dat sinds de jaren tachtig en negentig niet meer was voorgekomen. Bovendien is ook virus 4 voor het eerst opgedoken, de meest gevaarlijke stam aangezien die de hemorragische koorts veroorzaakt.

“Aangezien virus 1 hier gedurende meer dan twintig jaar hier niet meer voorkwam, kan het een grote groep mensen jonger dan 25 besmetten, aangezien die er nooit mee in contact zijn gekomen”, zegt Chebabo. Het menselijke immuunsysteem herkent de stam niet, ook al is de persoon al door een ander type besmet. Met het nieuwe type 4 vergroten de kansen op besmetting nog. “Aangezien niemand in Rio de Janeiro en in de rest van Brazilië al in contact is gekomen met virus 4, is iedereen vatbaar voor de ziekte.”

Van huis tot huis

Mensen van de stedelijke en provinciale gezondheidsdiensten gaan nu van huis tot huis om de mensen uit te leggen hoe ze dengue kunnen helpen te voorkomen. Ze gaan ook op zoek naar plaatsen waar muggen zich kunnen voortplanten. Een plas water in een achtergelaten autoband, flessen met regenwater en zelfs planten kunnen echte broeihaarden zijn, waarschuwt de overheid.

Uit studies blijkt dat de sterftekans tot 1 procent of minder kan worden teruggebracht als de ziekte vroeg genoeg ontdekt en behandeld wordt. Het probleem is dat 20 tot 50 procent van de besmette personen geen symptomen vertonen of dat ze met die van de griep kunnen worden verward.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie raken elk jaar 50 miljoen mensen besmet met een van de vier serotypes van dengue. De ziekte is endemisch in meer dan 100 landen, 2,5 miljard mensen lopen nu risico op besmetting, vooral in tropische stedelijke en semistedelijke omgevingen.
Dengue werd voor het eerst in Brazilië geregistreerd in 1916. De eerste epidemie die in het laboratorium werd bevestigd, vond plaats in 1981 en 1982 in de noordelijke deelstaat Roraima en in 1986 in Rio de Janeiro, met in de daaropvolgende jaren een verspreiding naar de andere deelstaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.