"Plan om Alberto Fujimori vrij te laten"

Volgens Peruaanse juristen bestond er een plan om ex-president Alberto Fujimori vrij te laten als zijn dochter Keiko gisteren (zondag) de presidentsverkiezingen had gewonnen. Keiko Fujimori had haar kiezers wel beloofd dat ze haar vader geen pardon zou verlenen. De voormalige president zit achter de tralies voor corruptie en mensenrechtenschendingen.

Alberto Fujimori werd op 7 april 2009 veroordeeld tot 25 jaar cel, de maximumstraf, voor zijn rol in de bloedbaden van Barrios Altos (1991) en La Cantuta (1992) en voor de ontvoering van journalist Gustavo Gorriti en zakenman Samuel Dyer. Eind 2009 diende Fujimori een verzoek tot nietigverklaring van zijn veroordeling in bij het Hooggerechtshof. Vijf magistraten van het Hooggerechtshof noemden het verzoek niet-ontvankelijk.

Voorleiding

Fujimori zag nog twee manieren om vrij te komen. De eerste was de eventuele verkiezing van zijn dochter Keiko tot president gisteren. Ze had aanvankelijk aangegeven dat ze haar vader amnestie zou verlenen als ze president werd. Maar juridisch kan dat niet, onder meer omdat pardon bij ontvoering uitgesloten is.

Bovendien vindt de ruime meerderheid van de Peruanen de veroordeling correct, blijkt uit onderzoek. Daardoor moest Keiko Fujimori tijdens haar campagne uiteindelijk toch beloven dat ze haar vader geen pardon zou verlenen.

Deze eerste mogelijkheid is ondertussen niet meer dan theorie nu de presidentsverkiezingen gisteren naar alle waarschijnlijkheid door Ollanta Humala, en niet door Keiko Fujimori, zijn gewonnen.

Alberto Fujimori heeft nog een tweede mogelijkheid: zijn veroordeling nietig laten verklaren via het Grondwettelijk Hof. Zijn advocaten hebben bij dat hof achttien verzoeken ingediend om Fujimori opnieuw voor te leiden op grond van het habeas corpus-beginsel. In een van de verzoeken voeren ze aan dat de vijf rechters van het Hooggerechtshof eind 2009 niet onpartijdig zijn geweest.

Manipulatie van Grondwettelijk Hof

Sinds januari wordt de behandeling van Fujimori’s verzoek uitgesteld. De magistraten van het Grondwettelijk Hof argumenteerden dat de verkiezingsperiode niet het beste moment was om tot een uitspraak te komen.

Het vreemde, zegt procureur Avelino Guillén, is dat men in januari de behandeling tot augustus uitstelde, maar nadien werd dat vervroegd tot 1 juni. Die dag werd de zaak opnieuw uitgesteld zonder een datum te specificeren. “Wie manipuleert het Grondwettelijk Hof?” Guillén vertegenwoordigde het openbaar ministerie tijdens het proces tegen de ex-president. In zijn uitspraak van 1 juni stelde het Grondwettelijk Hof dat “tot het uitstel werd besloten op verzoek van advocaat Cesar Nakasaki (advocaat van Fujimori) en van de procureur van de rechterlijke macht, Segundo Vitery, die schriftelijk hadden verzocht de procedure te hernemen na de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag 5 juni.”

Opus Dei

Procureur Guillén noemt het “onaanvaardbaar” dat het Grondwettelijk Hof elementen op tafel heeft gelegd die laten geloven dat ze over de zaak zullen beslissen in functie van de verkiezingsresultaten. Volgens de procureur maakt het allemaal deel uit van een plan om Fujimori vrij te krijgen.

Het Grondwettelijk Hof bestaat uit vijf leden. Twee hebben een verleden als lid van de Partido Aprista Peruano van huidig president Alan García, een derde is gelieerd aan de ultraconservatieve katholieke lekenorganisatie Opus Dei, waartoe ook Rafael Rey, de running mate van Keiko Fujimori, behoort.

Door via het Grondwettelijk Hof de partijdigheid van de rechters van het Hooggerechtshof aan te tonen wil Fujimori zijn proces laten herzien, zegt advocaat Carlos Rivera van het Instituto de Defensa Legal (IDL), een niet-gouvernementele organisatie die Fujimori’s slachtoffers steunde tijdens het proces.

Met de andere verzoekschriften viseren Fujimori’s advocaten vooral de kwalificatie van ontvoering (in het geval van Gorriti en Dyer) en de veroordeling van Fujimori als brein van de slachtingen in Barrios Altos en La Cantuta, zegt Rivera; bovendien zou het vermoeden van onschuld niet gerespecteerd zijn.

Volgens Rivera speelt het Grondwettelijk Hof “de wettelijke strategie van Alberto Fujimori” in de kaart en gaat het om een plan op middellange termijn dat zich van diverse juridische kanalen bedient.

Lees ook: Peru kiest voor linkse economische hervormingen
en Voorlopige tellingen geven Humala overwinning in Peru

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.