Radicale voorstellen op internationale klimaattop

Op een klimaattop in het Europees parlement zochten 500 topwetenschappers, specialisten en politici dinsdag koortsachtig naar een ambitieus ‘globaal contract’ gebaseerd op ‘klimaatrechtvaardigheid’. Hun doel: een krachtig voorstel lanceren vlak voor de jaarlijkse VN-klimaatconferentie begin december in Polen.
‘Klimaatverandering is de grootste marktfaling ooit’. De uitspraak komt van econoom Nicolas Stern. Hij schreef het beroemde rapport waaruit blijkt dat als we nu niet 1% van ons BNP in klimaatacties investeren we 5 tot 20% schade zullen leiden. Stern hield dinsdag een vlammende speech die veel bijval kende.
‘Na een CO2-feest van 200 jaar moet je niet alleen besluiten om op termijn met even grote glazen als het Zuiden te drinken, je moet de schade van je feest ook terugbetalen’. Hij was niet de enige die van mening was dat het rijke Noorden zijn ecologische schuld door te veel CO2 uitstoot moet compenseren.
De financiële crisis wordt hier als een kans en niet als een bedreiging gezien. Talrijke heilige huisjes die een jaar geleden onbespreekbaar waren, worden nu in vraag gesteld. ‘Markten moeten gereguleerd worden’. ‘De tijd is rijp voor een taks op speculatie’. ‘Economische groei is niet de oplossing van het probleem’.

Quotes van linkse activisten


Het regende dinsdag quotes die je normaal enkel van linkse activisten hoort, niet van economen en toppolitici. Er waren pleidooien voor een globaal Marshall Plan om de planeet te redden. Johan Rockström van het
De tijd is rijp voor een taks op speculatie.
Stockholm Environment Institute
ging het verst met een concreet voorstel om de CO2 uitstoot in de EU en de VS tegen 2020 tot 0 terug te brengen. In dit voorstel komt alle financiering uit inkomens groter dan 20 dollar per dag, waardoor ook de rijken in bijvoorbeeld China mee moeten betalen.
De verkiezing van Barack Obama in de Verenigde Staten wordt als een enorme kans gezien en zijn voorstel voor 80% emissiereductie tegen 2050 wordt goed onthaald, maar tegelijk als onvoldoende afgedaan. De toon van de bijeenkomst was duidelijk: de schaal van maatregelen die we nodig hebben vormen niet minder dan een nieuwe industriële revolutie.
De Keniaanse activiste Wahu Kaara waarschuwde in niet mis te verstane woorden dat als het rijke Noorden niet snel zijn verantwoordelijkheid ernstig opneemt het Zuiden niet meer zal toekijken en wachten op de ondergang.
Haar charismatische betoog had iets weg van een ware oorlogsverklaring aan het vervuilende Noorden. Kaara was niet de enige die vond dat het enige alternatief van een zeer krachtig klimaatbeleid een globale burgeroorlog is. Van een wapenstilstand was dinsdag in het EU parlement niet veel te merken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur en journalist

    Nick Meynen (°1980) is geograaf, conflictdeskundige en auteur van vijf boeken, waaronder Frontlijnen (2017) en De val van Icarus.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.