Roemenië grootste exporteur van prostituees in EU

Sinds de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie (EU) in 2007, is het aantal prostitutiemigranten uit die landen aanzienlijk toegenomen in de EU.
Het Europese netwerk voor Aidspreventie en promotie van gezondheid onder seksmigranten (Tampep) publiceerde deze week een rapport over de stand van zaken in het Europese prostitutiemilieu.
Hieruit blijkt dat steeds meer prostitutiemigranten uit de nieuwe EU-lidstaten komen. Roemenië voert het lijstje aan met twaalf procent. Op de derde plaats staat Bulgarije met acht procent. In het vorige onderzoek van Tampep in 2006 was Rusland nog de grootste exporteur van prostituees naar de EU.
‘De meest bepalende factor [in deze verschuiving] lijkt de uitbreiding van de EU te zijn. Inwoners van de nieuwe lidstaten hebben geen visa meer nodig om binnen de EU te reizen, terwijl strengere voorwaarden voor niet-EU burgers gelden’, staat in het rapport te lezen.
Algemeen komt het leeuwendeel van de prostituees in West-Europa uit het buitenland. In België zou het gaan om 60 tot 75 procent. In sommige landen, zoals Italië en Spanje, stijgt dit cijfer tot 90 procent.

Financiële vlucht


‘De boete voor prostitutie in Roemenië is 120 euro en ik kreeg er praktisch elke avond één. Ik kon nooit de boetes én de huur betalen en ondertussen mijn kind onderhouden. Uiteindelijk zou ik in de gevangenis beland zijn.’
‘In Frankrijk krijg ik gratis condooms en methadon en kan ik klacht neerleggen bij de politie als mij iets overkomt, in plaats van dat ze me lastigvallen’, legt een Roemeense prostituee uit aan de Times Online.
In Parijs verdiende ze in één maand wat ze in de straten van Boekarest in een jaar zou verdienen.

Repressief prostitutiebeleid


Roemenië kampt met een van de strengste prostitutiewetgevingen in Europa. Gevolg daarvan is dat prostituees geregeld de gevangenis indraaien terwijl hun cliënten buiten schot blijven.
Vier maanden geleden stelde een presidentiële commissie voor om prostitutie in het land te legaliseren, maar een conservatieve coalitie, waarronder de machtige Roemeense Orthodoxe Kerk, blokkeerden het voorstel, aldus de Times Online.

Overzicht: land van herkomst prostitutiemigranten


  1. Roemenië (12%)
  2. Rusland (9 %)
  3. Bulgarije (8 %)
  4. Oekraïne; Nigeria (7 %)
  5. Brazilië (5 %)
  6. Wit-Rusland; Moldavië; Polen; Hongarije; Thailand (4 %)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.