Sociale beweging in Peru bespioneerd

In Peru is een spionageschandaal aan het licht gekomen. Een private veiligheidsfirma heeft er jarenlang ngo’s, milieuactivisten en de oppositie bespioneerd.

Toen de Peruaanse politie in januari een onderzoek opende naar de private beveiligingsfirma Business Track (BTR), vonden ze dossiers over politici, linkse organisaties en groepen die critisch zijn voor de overheid. Werknemers van de firma hadden ook telefoongesprekken opgenomen, e-mails onderschept en videobeelden gemaakt van mensen die geschaduwd werden. Volgens bronnen bij de politiediensten zou de eigenaar van BTR, de gepensioneerde marinekapitein Manuel Ponce, de informatie doorgespeeld hebben naar prominente figureren in de regering. 

Naar de buitenwereld profileerde BTR zich als bedrijf dat gespecialiseerd was in beveiliging en contraspionage. Op de website, die nu offline is genomen, worden onder de klanten olie- en gasmaatschappijen, mijnbedrijven en private beveiligingsfirma’s als Forza en Orus genoemd. 

Die twee bedrijven zijn opmerkelijk omdat ze beveiligingsdiensten leveren voor mijnbedrijven die in conflict zijn met lokale gemeenschappen. Beide firma’s ontkennen dat ze op de hoogte waren van de illegale activiteiten van BTR en dat ze enkel gebruik maakten van de beveiligingsdiensten van het bedrijf. 

Zelf zijn ze ook niet onbesproken. In januari publiceerde de Oecumenische Stichting voor ONwikkeling en Vrede (FEDEPAZ) foto’s waarop politie en personeel van Forza kleine boeren mishandelt die betrokken waren in een vreedzaam protest tegen de mijnbouw. 

Onderzoek

Het gerecht moet nu uitmaken welke klanten van Ponce betaalden voor de illegale informatie. Daarbij lijken ook hoge regeringsfunctionarissen betrokken te zijn. Vicepresident Luis Giampietri heeft al toegegeven informatie gekregen te hebben van BTR via een van zijn medewerkers, een vrouw die inmiddels gearresteerd is. 

Ook de voormalige voorzitster van het Congres, Mercedes Cabanillas, nam BTR in dienst, naar eigen zeggen om haar kantoor na te kijken op verborgen microfoons. Cabanillas gaf toe bevriend te zijn met Ponce en informatie van hem gekregen te hebben over de activiteiten van “anti-establishment groeperingen”

Hetzelfde materiaal – videobeelden, onderschepte e-mails en gegevens over personen die tot dergelijke groeperingen behoorden – kwamen in handen van de legerleiding en minister van Defensie Ántero Flores Aráoz. 

Op basis van de data probeerde Ponce er de regering van te overtuigen dat er een plan bestond om chaos te creëren en de regering omver te werpen. Dat plan zou gesteund worden door de Venezolaanse president Hugo Chávez. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.