Thailand en Filipijnen trappen farmareuzen op de tenen

Thailand en de Filipijnen doen stof opwaaien met initiatieven om aan goedkope versies van geneesmiddelen tegen aids en hart- en vaatziekten te raken. De maatregelen stroken met het TRIPS-akkoord over geneeskundige patenten dat binnen de Wereldhandelsorganisatie werd uitgewerkt, maar zijn nadelig voor grote farmabedrijven.
Thailand kondigde aan dat het binnen de zes maanden een eigen generische versie gaat produceren van Efavirenz, een aidsremmer die werd ontwikkeld door de firma Merck. Tot het zover is gaat Bangkok het goedkope alternatief invoeren uit India. De Filipijnen willen ook uit India een generische versie invoeren van Norvasc, een middel tegen hartkwalen, en zijn daarom in een juridische strijd verwikkeld met patenthouder Pfizer.

Het gebruik van de generische in plaats van een gepatenteerde aidsremmer zal de kost van een behandeling voor een aidspatiënt in Thailand doen dalen van 31 tot 17 euro per maand. Thailand besliste vier jaar geleden al om een eerste generatie aidsremmers zelf te gaan produceren en wil nu ook het meer recente Efavirenz goedkoop ter beschikking stellen. In Thailand krijgen 85.000 van de 600.000 mensen die het nodig hebben, een behandeling met aidsremmers. Dat is een record voor een ontwikkelingsland.

“Thailand houdt zich volledig aan de regels van het TRIPS-akkoord” zegt Paul Cawthorne van Artsen zonder Grenzen. “Door de grote wereldwijde vraag waren er leveringsproblemen en de prijs van het geneesmiddel lag erg hoog”. Cawthorne denkt dat de beslissing de Thaise onderhandelingspositie met andere geneesmiddelenbedrijven zal versterken: “De regering heeft laten verstaan dat ze waarschijnlijk niet de laatste keer een patent zal breken”.

Op de Filipijnen heeft farmareus Pfizer de klacht ingediend tegen twee overheidsinstellingen die een goedkoop alternatief willen invoeren voor Norvasc, een middel voor hartpatiënten. De Vereniging van Filipijnse Hartlijders heeft zich intussen aangesloten bij de juridische strijd en klacht ingediend tegen Pfizer. Volgens Oxfam verkoopt Pfizer het geneesmiddel in de Filipijnen dubbel zo duur als in andere landen en maakt het zo 45 miljoen euro winst per jaar.

“De rechtzaak schept een belangrijk precedent”, zegt Shalimar Vitan van Oxfam, “Wanneer Pfizer gelijk krijgt, zal dat de mogelijkheden voor de regering om de mensen te helpen met goedkope geneesmiddelen aanzienlijk beperken”. Volgens Oxfam zijn hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de Filipijnen en heeft 40 procent van de bevolking geen toegang tot de nodige geneesmiddelen. IPS MDG6 MDG8 (MC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.