Top EU-Azië zoekt antwoord op "financiële tsunami"

Kan Azië wat ondernemen om de vloedgolf op de financiële markten in te dijken ? Een veertigtal leiders uit Europa en Azië komt op 24 en 25 oktober bijeen in de Chinese hoofdstad Peking om een uitweg te vinden uit de crisis.
Op de zevende ASEM-top zijn vertegenwoordigers uitgenodigd van de 27 EU-lidstaten en de Europese Commissie, de tien landen van de ASEAN-group en van China, Japan en Zuid-Korea. Ook India, Pakistan en Mongolië zitten aan tafel en de voorzittershamer wordt gedeeld tussen gastland China en EU-voorzitter Frankrijk.

Het hoofdpunt op de agenda is de financiële crisis en heel wat deelnemers kijken daarvoor naar China. Met een deviezenreserve van 1,8 biljoen dollar en een nog altijd zeer robuuste groei is het land onmisbaar om de wereldeconomie weer wat vertrouwen in te boezemen.

“China is van mening dat de internationale gemeenschap sterker moet samenwerken om de huidige financiële crisis het hoofd te bieden”, zei Qin Gang, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, dinsdag. “De belangen en bezorgdheden van ontwikkelingslanden moeten daarbij volledig worden gerespecteerd en beschermd.”

Chinees model ?



De Chinese pers is verdeeld over de rol die China kan spelen. “Is Azië de beste hoop voor de wereldeconomie ?” vraagt het tijdschrift Economic Observer zich retorisch af voor daarna zelf het antwoord te geven: “de opkomende en gevestigde economieën van het continent bieden de beste kans op herstel na de ‘financiële tsunami’. Zelfs al betekent de neergang van Wall Street niet meteen de triomf van het Aziatische model van [voormalig Maleisisch president] Mahathir [Mohamad], het is het begin van een broodnodige herverdeling van de economische machtsverhoudingen.”

De 21st Century Economic Herald is in zijn commentaarstuk wat voorzichtiger. “De val van het Angelsaksische model van Wall Street betekent niet meteen de overwinning van de Chinese financiële modus operandi. Het klopt dat de Chinese banken stabiel zijn en niet blindweg excessieve winsten najagen. Maar ze zijn niet vrij van administratieve rompslomp en inmenging.”

Groeimachine vertraagt



Het Chinese Nationale Bureau voor Statistiek maakte maandag een groeicijfer van slechts 9 procent bekend voor het derde kwartaal van 2008, het laagst in vijf jaar. Blijkbaar heeft de Chinese economie nu al af te rekenen met een daling van de vraag voor haar producten uit de Verenigde Staten en Europa.

China is de voorbije weken strenger geworden in haar veroordeling van het gebrek aan financieel toezicht in de oude industrielanden. De gouverneur van de Chinese Centrale Bank, Yi Gang, spelde vorige week in Washington het Internationaal Monetair Fonds de les omdat het de grote Westerse banken niet genoeg had gecontroleerd.

Waakhond



De Britse premier Gordon Brown heeft voorgesteld internationale organismen als het IMF in te schakelen als waakhond voor de financiële markten en eventuele anomalieën vroegtijdig te signaleren. De Franse president Sarkozy, die de top mee voorzit, wil de vergadering als een platform gebruiken om de Aziatische landen mee aan boord te hijsen van een plan om de financiële architectuur van nul terug op te bouwen.

“Wat is gebeurd is een verraad aan de waarden van het kapitalisme, het is niet het resultaat van de markteconomie”, zei Sarkozy dinsdag voor het Europees parlement. De Franse president stelde voor de G8, de groep van acht rijkste industrielanden, te laten samenkomen met de vijf grootste groei-economieën, aangevoerd door India en China.

Chinese waarnemers verwachten dat op de top een akkoord wordt bereikt over een gemeenschappelijk Europees-Aziatisch fonds om de economie nieuw leven in te blazen. Iets gelijkaardigs gebeurde op de tweede ASEM-top, in 1998 in Londen, in de nasleep van de Aziatische financiële crisis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.