Verboden landmijnen blijven duizenden slachtoffers maken

Tien jaar na het internationale verbod op het gebruik van landmijnen, blijven de wapens duizenden doden per jaar eisen. Dat blijkt u het jaarlijkse Landmine Monitor rapport van Handicap International.

Amper twee landen, Rusland en Birma, maken nog actief gebruik van landmijnen, maar toch blijven de oorlogswapens uit oude conflicten over de hele wereld nog grote aantallen doden en gewonden eisen. Volgens het jaarlijkse rapport werden in 2007 5.426 mensen gedood door landmijnen en andere achtergelaten explosieven in voormalige conflictgebieden, waaronder granaten en clustermunitie.

Stan Brabant van Handicap International beschrijft de cijfers als “zeer zorgwekkend”, omdat het werkelijke aantal doden en gewonden waarschijnlijk veel hoger ligt. Toch wijst hij ook op de gestage vorderingen die gemaakt zijn bij het terugdringen van  het jaarlijkse aantal slachtoffers van landmijnen sinds de ondertekening van het internationale verdrag in 1997. In de jaren negentig, voor de ondertekening van het verdrag, kostten de mijnen nog het leven aan ongeveer 26.000 mensen per jaar.

Het verdrag werd door 156 landen ondertekend, die daarmee beloofden om alle landmijnen van hun grondgebied te bannen. Eén van de meest positieve effecten van het verdrag is de stigmatisering van landmijnen, waardoor ook veel landen die het verdrag niet ondertekend hebben terughoudend zijn om ze int te zetten en minstens een deel van hun voorraden vernietigd hebben. Vorig jaar werden in totaal ongeveer 42 miljoen landmijnen vernield. Rusland gebruikte de wapens weliswaar nog tijdens het recente conflict in Tsjetsjenië, maar  vernielde toch ook één miljoen landmijnen uit zijn voorraden.




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.