Vervolg van het Yash project

Een Delphi peiling uit 2007 toonde aan dat 86% van de ondervraagde ondernemers vond dat ‘in veel gevallen de inkomsten uit de koolstofmarkt de kers op de taart zijn, maar niet bepalend voor de investeringsbeslissing’.
  • Nick Meynen De groene acties van dit bedrijf maken deel uit van wat het IPCC het business-as-usual scenario noemen. Nick Meynen
 Bij Yash werd de investeringsbeslissing in februari 2004 genomen en kwam de beslissing om Yash koolstofkredieten te geven op 1 april 2007. Het exacte bedrag wordt zoals altijd geheim gehouden, maar België schenkt een dure kers op de taart van Yash.
Daarmee is niet gezegd dat Yash een slecht bedrijf is. Honderden boeren krijgen een kleine som voor de rijstpellen die Yash opkoopt. Tijdens de rondleiding toont Santosh me drie uitstekend voorziene scholen die Yash naast de fabriek bouwde. S.K. Yadav, de ingenieur van de bioboiler, legt me bij de ovens uit dat men in de toekomst cement wil maken van de assen en Yash heeft zelf opgelegde chemische recyclage normen.
Op het eerste zicht is Yash een relatief ecologisch en sociaal bewust bedrijf, maar onze subsidie gaat niets veranderen aan de klimaatopwarming. De groene acties van dit bedrijf maken deel uit van wat het IPCC het business-as-usual scenario noemen, aangezien er voor dit bedrijf er geen verandering is in de manier waarop ze hun energie produceren.

Deze bijdrage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. Info: www.fondspascaldecroos.org

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur en journalist

    Nick Meynen (°1980) is geograaf, conflictdeskundige en auteur van vijf boeken, waaronder Frontlijnen (2017) en De val van Icarus.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.