Winter zorgt voor nieuwe problemen in Georgië

De Europese Unie buigt zich weer over het conflict tussen Rusland en Georgië. Terwijl er nog altijd onderzocht wordt wie er als eerste geschoten heeft in Zuid-Ossetië, staat de winter er voor de deur. Veel vluchtelingen zijn teruggekeerd naar hun huizen, maar aangezien die geheel of gedeeltelijk verwoest zijn, blijft de humanitaire crisis nijpend.
Bijna twee maanden nadat Rusland zijn soldaten uit de bufferzone voor Zuid-Ossetië heeft teruggetrokken, zijn nog steeds niet alle mensen teruggekeerd. Volgens Amnesty International kunnen tienduizenden vluchtelingen nog niet naar huis vanwege de onveilige situatie in grote delen van het gebied.
Mensenrechtenorganisaties proberen de Russische overheid te bewegen om een veilige terugkeer van de vluchtelingen te garanderen. Maar hoewel Rusland heeft aangegeven dat de terugkeer van vluchtelingen prioriteit heeft, is niet duidelijk wat de Russische regering doet om dit te bewerkstelligen.
Andrej Mahecic van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), denkt dat ongeveer de helft van de 192.000 vluchtelingen weer thuis is. Naar schatting 35.000 van hen wonen in collectieve opvangvoorzieningen van de Georgische overheid. “En dat aantal groeit,” zegt Mahecic, “omdat veel mensen de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en geen geld meer hebben om de huur te betalen.”

Noodhulp


Inmiddels is de hulp aan de teruggekeerde bevolking goed op gang gekomen. Om de bevolking te helpen de winter door te komen, heeft de UNHCR een speciaal noodhulpprogramma gelanceerd. Naast voedsel worden er ook warm beddengoed en kachelhout uitgedeeld. Ook wordt er geholpen bij het repareren van zoveel mogelijk woningen.
 
Toch maken Amnesty International, Human Rights Watch en de UNHCR zich grote zorgen. “Het is een race tegen de klok,” zegt Mahecic. De vluchtelingenorganisatie is begonnen met de inrichting van ongebruikte publieke gebouwen voor bewoning, maar kampt met een tekort aan geld. Volgens Mahecic is er dringend extra financiële ondersteuning nodig om door te kunnen gaan met de hulpverlening.
Giorgi Gogia, onderzoeker voor Human Right Watch wijst erop dat een groot deel van de oogst verloren is gegaan tijdens de Russische bezetting. “Er is genoeg voedsel om de herfst door te komen,” zegt Gogia, “ maar er dreigt een ernstig tekort in de winter.”
De Georgische regering laat in een reactie bij monde van VN-vertegenwoordiger Irakli Alasania weten ze een uitgebreid hulpprogramma aan het opzetten is, met voldoende opvangplekken voor de dakloze bevolking.

Hindernissen


Volgens de mensenrechtenorganisaties in het gebied wordt de noodhulp bemoeilijkt door blindgangers en de aanhoudende spanning in het gebied.
Gogia vertelt dat een groot deel van de boerenbevolking de oogst niet kon binnenhalen omdat hun akkers bezaaid lagen met de restanten van clusterbommen. Ook vertelt hij hoe noodhulptransporten bij de grensposten worden opgehouden. Russische en Georgische autoriteiten geven elkaar daar de schuld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.