Fahad Musa, politicus en beach boy af

Fahad Mohamed Musa was met zijn 28 jaar de afgelopen twee jaar de jongste county council vertegenwoordiger op het Keniaanse eiland Lamu. In de komende verkiezingen van 4 maart doet hij als lid van de partij van presidentskandidaat Raïla Odinga ODM opnieuw een gooi naar een zeteltje in het lokale bestuursorgaan. In twee jaar tijd zorgde hij voor straatverlichting, bouwde hij moslimscholen en kleuterscholen voor achtergestelde gemeenschappen. MO* sprak met hem in zijn thuisstad op Lamu over de staatshervorming, de nieuwe grondwet, jongeren, toekomstperspectieven en goed bestuur.

  • MO*/Olivia Rutazibwa Fahad Mohamed Musa. MO*/Olivia Rutazibwa

Waarom koos je om met de ODM op te komen?

Fahad Mohamed Musa: Ik ben er echt van overtuigd dat negentig procent van de Kenianen ODM is en helemaal achter onze partijleider Raïla Odinga staat. Wij geloven dat hij de man is die verandering gaat brengen en deze grondwet gaat implementeren. Zeker wij, mensen van de kust die tot kleine etnische groeperingen behoren, stellen ons vertrouwen in Odinga.

In 2007 besloot hij om de coalitieregering te vervoegen. Had hij dat niet gedaan, dan waren we nu misschien nog aan het vechten. Maar hij wilde vrede in Kenia. Al deze hervormingen zijn dankzij hem. Hij is een kandidaat met een visie. Toen hij minister van transport was liet hij een grote weg aanleggen. Hij kreeg toen de wind van voren omdat mensen uit hun huis werden gezet om plaats te maken voor de weg. Vandaag is iedereen blij met die weg en genieten alle Kenianen ervan. Mensen werden wakker met de indruk dat ze in een ander land woonden. Dat was zijn visie. Ik ben heb in 2010 voor de ODM-beweging gekozen, tijdens het referendum voor de grondwet.

Hoe zie je deze nieuwe grondwet?

Fahad Mohamed Musa: Zelfs voordat ik in de county council zetelde vocht ik mee voor die nieuwe grondwet. Waarom? Ik heb het helemaal doorgenomen, ook al gaat het om een heel moeilijke taal — we wonnen dan maar advies in bij professionelen- en het is een goede grondwet, zeker voor de lokale bevolking. Ook voor Lamu County, aangezien we tegen heel wat economische ontwikkelingen aankijken met de komst van de haven en het LAPSSET (Lamu Port South Sudan Ethiopia) project.

Voorheen verkozen we mensen om ons te vertegenwoordigen maar die waren altijd in de hoofdstad Nairobi in plaats zich in te zetten voor het lokale. We waren dus nooit zeker of ze ons vertegenwoordigden daar in Nairobi of eerder zichzelf en hun zaakjes. De invoering van het county-niveau is dus echt goed. We krijgen een gouverneur en een eigen parlement met parlementsvoorzitter en sterke volksvertegenwoordigers waar ik voor ga opkomen. Er komt dus leiderschap dat dichter bij de mensen staat, en mensen zullen beter kunnen opvolgen wat hun leiders voor hen doen.

Een tweede positief element aan de nieuwe grondwet is dat het de deelname van jongeren, vrouwen, anders-validen en anderen minderheden aan de politiek stimuleert. Dat is goed omdat iedereen op die manier goed vertegenwoordigd zal zijn. Dit gezegd zijnde is de grondwet slechts een boek. Er zijn nog enorme uitdagingen, de vraag is of we de juiste, nederige mensen zullen krijgen die dit boek ook effectief zullen implementeren.

Betekent de decentralisatie automatisch dat er nieuwe gezichten op de lokale lijsten staan, of gaat het om dezelfde personen die eerder in Nairobi politiek gingen bedrijven?

Fahad Mohamed Musa: We zien nieuwe mensen opstaan. Onze politici die al in Nairobi zijn, vechten nu om het gouverneurszitje of een plaats in de senaat. De senatoren werken vanuit Nairobi, maar de gouverneur zal hier in Lamu zetelen. De senator moet er over waken dat een deel van het nationaal budget tot bij ons geraakt. De gouverneur heeft controle over het geld, maar wij als lokale county parlementsleden stellen het budget mee op.

Wat is uw kijk op het havenproject?

Fahad Mohamed Musa: Op zich is het een goed project, maar drie maanden geleden leidde het hier tot heel veel spanningen. We hebben veel vragen voor de overheid hierover.

Het project zelf is goed, maar de manier waarop het tot bij de mensen kwam is echt slecht. De mensen zijn niet geraadpleegd, er was geen overleg waarin besproken werd hoe mensen — de vissers, de boeren, de toeristische sector- getroffen zouden worden door deze plannen. Ik hoop echt dat ik opnieuw verkozen word, want ik was een van de eerste leiders die zich uitsprak tegen de komst van de haven. Het is niet dat ik er tegen was, maar ik was er niet wild van. Ik wilde gewoon een gepaste raadpleging van de lokale mensen.

Ik ben zelf actief in de toeristische sector. Of ik nu win of niet, ik zal altijd opkomen voor mijn mensen. Momenteel loopt de toeristische sector gevaar. Het ziet er naar uit dat alles gaat veranderen. Voor Lamu stad valt het allicht nog mee, maar er zijn heel wat plekken in de buurt, zoals Manda Toto waar je koraalriffen vindt zoals nergens anders aan de Oost-Afrikaanse kust, die voor altijd zullen veranderen. Het is dus een natuurlijke bodemrijkdom en we zijn gewoon om toeristen hier naartoe te brengen om te snorkelen. Met de komst van de haven zal dat niet meer mogelijk zijn. Het is dus belangrijk we goede leiders hebben, die er mee over waken dat mensen gecompenseerd worden voor wat ze verliezen.

Jonge mensen hier hebben vaak geen diploma. Ze zorgen voor hun inkomst via toerisme of via een blanke vriendin. Op een gegeven moment hebben we besloten om de dingen anders aan te pakken omdat een leven hebben betekent dat je je eigen brood kan verdienen. We slaagden er in om een organisatie van bootvaarders op touw te zetten. We veranderden ons imago van beachboy naar professionelen.

Het was ook echt aan het lukken allemaal, totdat de ontvoeringen plaatsvonden (in 2011, de regio zag toen een scherpe daling van het aantal toeristen, or) en dat heeft echt ons leven naar de maan geholpen. Jongeren hier geraken niet meer aan de bak en verliezen zich in de drugs. We zijn dus blij met het havenproject, maar we hebben leiders nodig die onze mensen vertegenwoordigen.

Worden er acties ondernomen tegen het drugsprobleem?

Fahad Mohamed Musa: In de twee jaar dat ik in de lokale raad zat heb ik verschillende mensen bij elkaar gebracht, religieuzen en andere vertegenwoordigers, en we hebben zelfs een protestmars tegen de drugs opgezet. Het probleem in deze zone is nog niet helemaal van de baan maar het is met zestig procent gedaald. Ik was zelf een drugsverslaafde voor een jaar dus ik weet waarover ik het heb. We moeten als gemeenschap vechten tegen de dealers, ze moeten schrik hebben van ons, niet enkel van de politie.

Er wordt gezegd dat mensen betaald worden om in politieke manifestaties mee te stappen of op iemand te stemmen. Klopt dat en hoe moeten we dat begrijpen?

Fahad Mohamed Musa: Dat is een kwestie van slecht leiderschap. Mensen vertrouwen hun leiders niet. Mensen weten dat eens ze hun leiders verkozen hebben ze hen voor vijf jaar niet meer gaan zien. Ze zien dat ze geen voordeel halen uit de ontwikkeling, dus ze grijpen dit moment aan om iets uit de brand te slepen, omdat ze weten dat ze op andere momenten geen toegang krijgen tot hen.

Hopelijk brengt de staatshervorming hierin verandering. Wanneer politici iets doen voor hun mensen moeten ze hen niet eens betalen om naar een manifestatie te komen. In dat geval komen ze je spontaan steunen. Er is bijvoorbeeld een klein voetbalteam dat ik echt steun, ik sta altijd klaar voor hen. Wanneer ik mijn bijeenkomst organiseer, verzekert de coach me dat ik op het hele team kan rekenen. Ze zullen er voor mij staan en zelf alles regelen.

Het is een feit dat het leven in Kenia heel duur is. Mensen die een kleine business hebben, en bijvoorbeeld melk verkopen en zelfs maar 20 cent verdienen, die willen gecompenseerd worden om hun business even stop te zetten om voor je te komen supporteren. Als je echter een politicus hebt die deze melkverkopers promoot en ondersteunt, zullen ze de volgende keer dat die leider een manifestatie houdt spontaan hun zaak sluiten en komen meedoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.