'Justice' en 'equity': niet in de tekst, wel in de Peoples' Sustainability Treaties

Eerlijkheid en gerechtigheid ontbreken in de onderhandelingstekst in Rio. Tot groeiende frustratie van een groot deel van de civiele samenleving. De meeste NGO’s klagen over het lage ambitieniveau en de Peoples’ Sustainability Treaties zijn een voorbeeld van hoe ze het zelf zouden doen. De veertien verdragen die na een lang proces werden opgesteld krijgen steeds bredere steun. De civiele samenleving wil in Rio leiderschap tonen en de druk op de onderhandelingen opvoeren.

De lancering van de Peoples’ Sustainability Treaties op woensdag 13 juni - de eerste dag van de laatste onderhandelingen voor de echte top - werd gesteund door Tariq Banuri (voormalig directeur van het Rio +20 secretariaat), Felix Dodds (uitvoerend directeur van Stakeholder Forum voor een duurzame toekomst) en acht andere kopstukken uit de civiele samenleving. Tijdens de NGO / DPI conferentie in Bonn (september 2011), zei de coördinator van het hele proces, Uchita de Zoysa, dat “we niet de ultieme fout mogen maken door op dit cruciale moment de aspiraties van gewone mensen voor een duurzame toekomst niet te noteren.”

De Peoples’ Sustainability Treaties werden opgesteld zonder financiering of connectie met een bedrijf, overheid of organisatie. Dat maakt hen relatief vrij van dubbele agenda’s. Veel van de tien sprekers benadrukten het gebrek aan equity of billijkheid in de onderhandelingstekst. Een ander terugkerend thema was dat we moeten evolueren van een discussie over rechten naar een discussie over verantwoordelijkheid. “Als de uitvoering het grootste probleem is, dan moeten we meer duidelijk zijn over wie waarvoor verantwoordelijk is”, aldus Uchita. Leida Rijnhout van ANPED zag in de Peoples’ Sustainability Treaties vooral “een instrument om het ambitieniveau van de onderhandelaars te verhogen”, maar voegde er ook aan toe dat “het bovendien een platform voor maatschappelijke organisaties kan worden dat nog jaren na de Rio top mee zal gaan.” Andere sprekers presenteerden het specifieke verdrag dat ze coördineren. Ashish Kothari bijvoorbeeld, voorzitter van Greenpeace India, legde uit hoe het Verdrag betreffende de radicale ecologische democratie een echte participatieve democratie combineert met een diep respect voor onze ecologische grenzen.

Tariq Banuri haalde op het einde van de lancering van de Peoples’ Sustainability Treaties een moeilijk en weinig besproken onderwerp aan: “We weten dat de fascistische bewegingen in zeer veel landen in opkomst zijn. Dat staat niet los van de angst die mensen voelen, een angst die voortkomt uit het besef dat de tijd van overvloed gedaan is en dat we zo niet verder kunnen. Het is onze uitdaging om anders te reageren, door te laten zien dat een andere wereld wel degelijk mogelijk is.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur en journalist

    Nick Meynen (°1980) is geograaf, conflictdeskundige en auteur van vijf boeken, waaronder Frontlijnen (2017) en De val van Icarus.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.