‘Het is tijd om eens goed te bekijken hoezeer we op de verkeerde weg zijn’

VN zoeken cash en engagementen om ontwikkelingsdoelen te reanimeren

Marisol Grandon / UK Department for International Development (CC BY 2.0)

We zijn ongeveer halverwege de deadline van 2030 om te voldoen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Momenteel ligt slechts 15 procent van de doelen op schema.

Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders deze week proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.

We zijn ongeveer halverwege de deadline van 2030 om te voldoen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Momenteel ligt slechts 15 procent van de doelen op schema, de inzet van de tweedaagse top is dus niet min.

‘Het is tijd om eens goed te bekijken hoezeer we op de verkeerde weg zijn’, zegt John Gilroy, hoofd klimaat en duurzame ontwikkeling van de vertegenwoordiging van Ierland bij de Verenigde Naties.

‘Sombere toon’

Ierland en Qatar zijn mede-initiatiefnemers van de politieke verklaring die tijdens de top in New York moet worden aangenomen.

‘Er heerst een sombere toon - en dat is terecht’, zei Gilroy vorige week op een debat van een denktank over de SDG’s.

In een poging om het verloren momentum te keren, heeft VN-secretaris-generaal António Guterres opgeroepen tot 500 miljard dollar per jaar aan extra financiering van rijke landen om de deadline van 2030 te helpen halen.

Bijna de helft van de 17 doelstellingen ligt matig of ernstig achter op schema, volgens een beoordeling van de VN die eerder dit jaar werd gepubliceerd.

Bijna de helft van de 17 doelstellingen ligt matig of ernstig achter op schema, volgens een beoordeling van de VN die eerder dit jaar werd gepubliceerd. In een politieke verklaring eerder deze maand waarschuwden de VN dat het bereiken van de SDG’s ‘in gevaar’ was en dat honger en ondervoeding toenamen.

‘Halverwege de looptijd van de 2030-agenda maken we ons zorgen over het feit dat de meeste SDG’s veel te langzaam vorderen of zijn teruggevallen tot onder het niveau van 2015’, aldus de verklaring.

De VN publiceerde deze maand ook een onderzoek in samenwerking met 95 ontwikkelingslanden. Daaruit bleek dat 72 van hen een toename van de uitstoot van broeikasgassen sinds 2019 rapporteerden, en dat slechts in een op de vijf het armoedeniveau verminderd was. Beide zijn nochtans belangrijke onderdelen in de SDG-agenda.

Andere doelen zijn het uitbreiden van de toegang tot schoon water en het bestrijden van genderongelijkheid.

Klimaatspil

Beleidsmakers konden niet anticiperen op de pandemie toen ze acht jaar geleden de SDG’s opstelden. Ook de economische tegenwind die de rentetarieven deed ontsporen en het vermogen van landen om te lenen fnuikte kwam onverwacht. Dat vertelde Achim Steiner, hoofd van de UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de VN, vorige week aan verslaggevers.

‘Als we het klimaat niet onder controle krijgen, is er absoluut geen kans dat we menselijke tragedies zoals hongersnood, volksgezondheid en veiligheid kunnen oplossen.’

Veel landen vallen terug op ‘een soort groeipad richting herstel dat zich terecht richt op banen en inkomens en ook op het beheersen van de crisis. Maar dat zet ons in feite ook vast op paden die uiteindelijk de ongelijkheid zullen verergeren’, legde hij uit.

Onderzoekers zeggen dat de toenemende impact van klimaatverandering ook de voortgang van het behalen van belangrijke ontwikkelingsdoelen in de weg staan.

Stijgende temperaturen en vaker voorkomende stormen verergeren de honger en maken het moeilijker voor mensen om toegang te krijgen tot gezondheidszorg en schoon water, aldus onderzoek dat deze maand werd gepubliceerd door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Volgens Jean Su, programmadirecteur energierechtvaardigheid bij het Center for Biological Diversity is het klimaat de ‘spil’ in de sociale rechtvaardigheidsproblematiek waar de wereld mee te maken heeft.

‘Als we het klimaat niet onder controle krijgen, is er absoluut geen kans dat we menselijke tragedies zoals hongersnood, volksgezondheid en veiligheid kunnen oplossen’, aldus Su. Hij wijst daarbij op de gevolgen van droogte voor de voedselproductie in Afrika ten zuiden van de Sahara en Latijns-Amerika.

Nog tijd?

Hoewel er enige vooruitgang is geboekt, hebben de vele tegenslagen van de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat miljoenen kinderen in extreme armoede leven, zei uitvoerend directeur Catherine Russell van Unicef in een rapport eerder deze maand.

‘Wat betreft hoop is er nog tijd. We zijn nu halverwege.’

In het rapport van Unicef en de Wereldbank wordt geschat dat in 2022 wereldwijd ongeveer 333 miljoen kinderen in extreme armoede leefden, tegenover 383 miljoen in 2013.

Een van de belangrijkste SDG-doelstellingen is het uitbannen van extreme armoede voor alle mensen tegen 2030. Het is evident dat we met bovenstaande cijfers niet eens in de buurt komen van het traject dat nodig is om dat doel te bereiken.

Actievoerders hebben ook hun bezorgdheid geuit over de geringe vooruitgang bij het doel om gendergelijkheid te bevorderen. Eerdere VN-verklaringen over zaken als reproductieve rechten hebben weerstand ondervonden van landen waar abortus aan banden wordt gelegd.

‘Zaken als vrouwenrechten en gendergelijkheid zijn om de een of andere reden in recente onderhandelingen controversiëler gebleken dan we hadden verwacht’, zegt Nudhara Yusuf, wereldwijd jongerencoördinator bij de Coalition for the UN We Need.

In de politieke verklaring die voor de top werd overeengekomen, wordt bijvoorbeeld niet verwezen naar reproductieve rechten, zegt Gilroy. ‘Het is nog steeds een controversieel thema, terwijl dat niet zo zou moeten zijn’, zegt hij.

Gezien de stagnerende vooruitgang en zelfs achteruitgang bij sommige van de SDG’s is de top ‘cruciaal’, voegt hij eraan toe. ‘Wat betreft hoop is er nog tijd. We zijn nu halverwege.’

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Thomson Reuters News Foundation. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.