Afluisterschandaal werpt schaduw over Pakistaanse verkiezingen

“Ze zullen massaal valsspelen om hun eigen mensen te laten winnen”, verklaarde de hoogste magistraat van Pakistan, procureur-generaal Malik Qayyum, in een per ongeluk opgenomen telefoongesprek dat openbaar is gemaakt door Human Rights Watch. Het telefoontje ondergraaft het al wankele vertrouwen in een eerlijk verloop in wat de Pakistaanse sterke man Pervez Musharraf “de moeder van alle verkiezingen” noemt.
Het opgenomen telefoongesprek dateert van 21 november 2007, vlak nadat de verkiezingsdatums bekend waren geraakt. Een journalist die de procureur-generaal per telefoon aan het interviewen was, kon het gesprek opnemen toen Qayyum tussendoor een oproep op een andere lijn beantwoordde.
Blijkbaar ging het om iemand die aan Qayyum advies vroeg over voor welke partij hij het best als kandidaat kon opkomen. “Ze gaan massaal valsspelen om hun eigen mensen te laten winnen” zei Qayyum, “Als een van die mannen je een plaats op een lijst aanbiedt, moet je die zeker aanvaarden.” In hetzelfde gesprek raadde hij de onbekende beller af zich aan de zijde te scharen van de oppositiepolitici Nawaz Sharif of de intussen vermoorde Benazir Bhutto.
“We hebben de opname van een erg betrouwbare bron”, zegt een anonieme bron binnen de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. “We zijn door een strikte verificatieprocedure gegaan om zeker te zijn dat de tape echt is. Dat heeft een tijdje geduurd, daarom komen we er nu pas mee voor de dag.” HRW kwam met de tape naar buiten vier dagen voor de verkiezingen van 18 februari.
“Dit bewijst dat de angsten van de oppositie terecht zijn”, zegt Munir A. Malik, voormalig voorzitter van de Advocatenvereniging van het Hooggerechshof. “De Pakistani raken hun vertrouwen in geloofwaardige verkiezingen steeds verder kwijt. Dit maakt de crisis alleen maar erger.”

Zweem van wantrouwen


Oppositiepartijen beschuldigen de regering van president Pervez Musharraf ervan het verkiezingsresultaat te willen vervalsen in het voordeel van de regerende Pakistan Muslim League, Quaid-e-Azam (PML-Q). Voor Musharraf hangt daar veel van af, want als de PML-Q de verkiezingen verliest, riskeert hij een afzettingsprocedure omdat hij zichzelf tot president liet kiezen terwijl hij nog chef van het leger was.
Volgens het officiële Pakistaanse nieuwsagentschap Associated Press of Pakistan zijn er naast 20.000 lokale waarnemers 800 internationale waarnemers ingeschakeld voor de verkiezingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte evenwel bekend dat de buitenlanders geen toegang kregen tot gevoelige provincies als Beloetsjistan en de Noordwestelijke Grensprovincie.
President Musharraf houdt vol dat de “moeder van alle verkiezingen” eerlijk zal verlopen. “Alle insinuaties ten spijt zullen de verkiezingen eerlijk, vrij een vreedzaam verlopen”, beloofde Musharraf plechtig op de staatstelevisie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.