Angst en geld zijn drijfveer van Palestijnse collaborateurs

De Palestijnse autoriteiten gaan beschaafder om met collaborateurs. Het Palestijns Centrum voor de Mensenrechten in Gaza telde in 2005 ‘slechts’ vijf standrechtelijke executies van Palestijnen die betrapt werden op spionage voor Israël.

Het aantal standrechtelijke executies van spionnen daalt, zegt Hamdi Shaqqura, de directeur van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Palestinian Centre for Human Rights in Gaza. In 2003 en 2004 telde de organisatie nog 12 en 22 standrechtelijke executies van Palestijnen verdacht van collaboratie.

De ngo noemt de cijfers voor 2005 bemoedigend, omdat het betekent dat steeds meer gevallen voor collaboratie door een rechter behandeld worden. Wij pleiten daar al jaren voor bij de Palestijnse Autoriteit, zegt Shaqqura. We zijn ervoor dat collaborateurs worden berecht als oorlogsmisdadigers. Door middel van gevangenisstraffen en niet door de doodstraf.

De daling is opmerkelijk, gezien de aanstelling vorig jaar van Rashid Abu Shabak als hoofd van de Palestijnse ordediensten. Shabak stond in de media immers bekend als de ‘collaborateurjager’. Bij zijn aanstelling had hij al meer dan honderd Palestijnen gearresteerd die ervan verdacht werden informatie doorgespeeld te hebben aan Israël. Een deel van hen werd zonder vorm van proces opgesloten en geëxecuteerd.

Nog veel meer zogenaamde verraders werden gedood door Palestijnse milities. Sinds het begin van de Palestijnse opstand in 2000, werden ten minste 72 Palestijnen gedood omwille van hun samenwerking met het Israëlische leger.

De mensenrechtenorganisatie al Haq wijst erop dat collaborateurs niet altijd gedood of gevangen worden. De Palestijnse politieke partijen proberen hen soms te rehabiliteren zodat ze een pagina in hun leven kunnen omslaan. Mensen worden meestal door omstandigheden gedwongen om verraad te plegen, zegt directeur Shawan Jabarin. Veel Palestijnen hebben het financieel heel moeilijk door de Israëlische grensblokkades. Sommigen vallen voor de financiële verlokkingen.

Angst is een andere drijfveer van collaboratie. Israël chanteert Palestijnen met marteling en geweld om hun vuile werk op te knappen. Het gaat daarbij niet enkel om informatie verzamelen, maar ook om het doden van mensen.

Spionnen straffen binnen een systeem van rechtsregels redt ook de levens van mensen die onschuldig zijn. Zoals dat van Nasser Mushtaha, een man die in 2004 ontvoerd en gedood werd door Hamas omwille van collaboratie. Hij bleek nadien onschuldig. (MM/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.