Arbeiders betalen hoge prijs voor uw gsm

De arbeidsomstandigheden in de fabrieken die mobiele telefoons of onderdelen ervan produceren zijn miserabel en de voorbije jaren nauwelijks verbeterd. Dat blijkt uit het rapport ‘Silenced to Deliver’ van MakeITfair, een campagne die jongeren bewust wil maken van arbeids- en mensenrechtenproblemen bij de productie van elektronica.
  • SACOM Jonge vrouwen moeten soms tot 12 uur monotoon werk uitvoeren SACOM
Elke seconde worden wereldwijd 36 mobiele telefoons geproduceerd, de helft ervan in China. Daar werken vrouwen tussen de 16 en 30 jaar die vaak kostwinner zijn voor het hele gezin. Ze werken onder slechte omstandigheden en hun situatie is uitzichtloos zolang vakbonden verboden blijven.
Het rapport (pdf) toont aan dat de grootste mobiele telefoonbedrijven, Nokia, Samsung, Motorola, LG, Sony Ericsson en Apple in China en de Filipijnen nog steeds te weinig doen om de rechten van de arbeiders te waarborgen.
De grootste problemen zijn de lage lonen, extreem lange werkdagen onder hoge werkdruk, minder loon krijgen bij fouten, het niet respecteren van vakbonden door overheden en bedrijven, en gezondheids- en veiligheidsproblemen.

Wetten met de voeten getreden


Nationale wetten, conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie en gedragscodes van de mobiele telefoonbedrijven zelf worden met de voeten getreden. De gsm-producenten ondernemen onvoldoende actie om de gedragscodes te implementeren in hun productieketen. Ze houden volgens het rapport verandering tegen door de productiekosten steeds verder te verlagen waardoor weinig ruimte blijft voor verbetering. 
‘Terwijl de prijzen van mobiele telefoons steeds lager worden blijven de fabrieksarbeiders in China en de Filipijnen een hoge prijs betalen’, zegt Esther de Haan (SOMO), een van de auteurs van het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.